Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

I jedna chyba Vás může stát všechny úspory

KLADENSKO – Buďte velmi obezřetní - cílem hackera se můžete stát i vy. 

V minulých dnech jsme na policejních webových stránkách informovali o phishingových a vishingových útocích na klienty bankovních domů. Pachatelé majetkových deliktů přicházejí s propracovanými metodami, které není snadné prokouknout a jejich oběti tak přicházejí o nemalé finanční prostředky nebo zneužitelné osobní údaje.

Útoky na klienty bank narůstají a jsou velmi sofistikované. Ve spolupráci s Českou bankovní asociací a ESET proto spouštíme „Kyberkampaň“. Přesun rozličných aktivit do online světa umocněný pandemickou situací vytváří ideální podmínky pro hackery a podvodníky.

V rámci této preventivní akce oddělení tisku a prevence Kladno distribuovalo letáky s preventivní tématikou a s radami pro bezpečí vašich peněz do restauračního zařízení v Kladně, ve Slaném a na Lánech. Dále byly letáky umístěny v Městské knihovně Slaný.

Pět zásadních rad pro bezpečí vašich peněz

  1. Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Banky se na ně neptají, ani zprávami, či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány!
  2. Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka zareagovala dávno už bez vás.
  3. Pány svého účtu jste jen vy. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte, či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  4. Mějte aktualizovaný software a antivirus. A to i na telefonu!
  5. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku, či volejte 158. Myslete nato, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo (tzv. spoofing), či e-mail, vč. těch vaší banky.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
2. září 2021


 

Odkazy do noveho okna

Kyberkampaň

Kyberkampaň 

Detailní náhled

Kyberkampaň

Kyberkampaň 

Detailní náhled

Kyberkampaň

Kyberkampaň 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem