Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hromadná nehoda uzavřela na jedenáct hodin D5 směrem na Prahu

KRAJ - Škody způsobené na vozidlech byly předběžně vyčísleny na bezmála 11 miliónů korun. 

Na jedenáct hodin zaměstnala všechny záchranné složky Středočeského kraje hromadná dopravní nehoda na dálnici D5 ve směru na Prahu. První nehody byly v inkriminovaném úseku - 33. km dálnice - hlášeny na tísňovou linku policie v 11:15 hodin. Následně docházelo k dalším a dalším nehodám, kdy ve zhruba 150 metrovém úseku dálnice havarovalo celkem 36 vozidel (20 osobních, 16 nákladních).  Při rozsáhlé nehodě se naštěsstí zranilo jen 6 osob, 2 z nich, které utrpěly středně těžká zranění, transportoval vrtulník do nemocnice v Motole.

Na místě hromadné dopravní nehody zasahovaly policejní hlídky, zdravotníci, hasiči, vzlétly vrtulníky záchranných složek (ZZS, PČR). Celý úsek, v němž došlo k rozsáhlé nehodě, dokumentoval pro účely vyšetřování dron, kterým disponuje středočeská policie. Dálnice byla okamžitě uzavřena, a to nejen ve směru na Prahu, ale následně i ve směru na Plzeň, a to z důvodu přistávání vrtulníků záchranných složek.

Ve stopadesátimetrovém úseku dálnice D5 zaevidovali a zadokumentovali policisté 15 dopravních nehod s účastí 36 vozidel (ve 14 případech zjištěno porušení podle zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., z toho v 9  případech bylo toto jednání oznámeno k řešení do správního řízení, 4x vyřízeno na místě v příkazním řízení uložením pokut, zbylé byly vyřešeny pomocí euroformuláře). Škoda, která při rozsáhlé hromadné dopravní nehodě vznikla, byla předběžně vyčíslena na 10 975 000 korun.

Provoz na dálnici D5 ve směru na Plzeň byl plně obnoven kolem šesté hodiny večer. Dálnici D5 ve směru na Prahu se po odstranění všech havarovaných vozidel a následném ošetření sypačskými vozy, podařilo opět uvést do provozu ve 22:20, tedy po jedenácti hodinách náročné a usilovné práce všech složek IZS.

Nehody dokumentovalo a zpracovávalo 6 policejních hlídek, další hlídky - z pohotovostního a eskortního oddělení, z odboru služby dopravní policie a z Územního odboru Beroun - ve spolupráci s dalšími hlídkami z Plzeňského kraje, řídily provoz a odkláněly vozidla na objízdné trasy.

K nehodám vozidel došlo v době, kdy se přes Středočeský kraj "přehnala" sněhová vánice. Jako první byla nahlášena nehoda osobního vozu s nákladním, kdy její příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky. To byly spolu s nedodržením bezpečné vzdálenosti  . . . v kontextu se špatnými povětrnostními podmínkami -  také nejčastější příčiny, v důsledku kterých k hromadné nehodě došlo.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
21. ledna 2022

vytisknout  e-mailem