Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Hradečtí občané si mohou oddechnout.

KRÁLOVÉHRADECKO - Policistům se podařilo rozbít gang zlodějů jízdních kol. 

Policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v těchto dnech zahájili trestní stíhání dvou mužů ve věku 36 let z Hradce Králové a 20leté ženy z Čáslavi. Trojice je obviněná z trestného činu krádeže a z porušování domovní svobody, spáchaného ve spolupachatelství. Jeden z mužů je dále obviněn z poškození cizí věci. Druhý pak  z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Policisté tomuto obviněnému kladou za vinu, že v průběhu roku 2013 do současné doby poskytl buď bezúplatně nebo za peníze nejméně ve 140 případech pěti osobám drogu pervitin.

Muži zákona  viní obviněné z toho, že od konce roku 2013 do současné doby  vnikli do téměř třiceti objektů zejména v Královéhradeckém, ale také v Pardubickém  kraji. Předmětem jejich zájmu byly sklepy a sklepní kóje, garáže, přístřešky a rodinné domy. Z toho ve více jak deseti případech vnikli do sklepů a sklepních kójí v našem krajském městě. O některých přídech jsme Vás již v minulosti informovali (více v článku: "Zloděj řádil v cykloservisu"). Role měli přesně rozdělené. Věděli, po čem bude poptávka a podle toho si tipovali místa a lokality. Zpravidla jeden z trojice hlídal a ostatní kradli. Věci pak společně odnášeli do úkrytu, jindy zavolali přímo odběrateli, aby si přijel  na určené místo. Ve dvou případech měli dokonce odcizit i motorové vozidlo a dva motocykly. Majitelům tak po jejich „návštěvě“ mizelo vše, co se dalo zpeněžit. Jednalo se o jízdní kola, lyže, snowboardy, různé zahradní nářadí a techniku a další věci. Tyto věci pak prodávali zpravidla jednomu odběrateli z Hořic. Za získané peníze si měli obstarávat drogu, zbytek použili pro svoji potřebu. Celkově tak způsobili škodu za více než půl milionu korun.

Jeden z těchto obviněných má mít na svědomí např. krádež dětského sportovního kočárku, který se  koncem dubna ztratil v nočních hodinách ze společných prostor chodby domu v historické části města Hradce Králové. Po svém zadržení k této věci uvedl, že kočárek odcizil pro svého malého syna, kterého v něm nějaký čas povozil, než jej zničil a poté odstavil před jedním z obchodních domů ve městě.
 
Policistům se v rámci vyšetřování podařilo část věcí u podezřelých zajistit. Jednomu z majitelů se tak například vrátí zpět odcizený motocykl zn. Jawa, dalším pak lyže, snowboardy i různé nářadí.

Obvinění se částečně přiznali. Muži mají trestní minulost v podobě majetkové i násilné trestné činnosti. Jeden z obviněných je v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody, druhý je zadržen policií a vyšetřovatel podá podnět na jeho vazební stíhání. Obviněná je vyšetřována na svobodě. Není vyloučeno, že trestní stíhání této trojice bude v blízkém budoucnu rozšířeno ještě o další skutky.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 20. května 2014 v 11:20

vytisknout  e-mailem