Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Hrad v obležení

MS kraj - v obležení nejen uniforem, ale také tisíců diváků, byl v sobotu 14. června 2014 Slezskoostravský hrad.  

den pčr II.JPGNa „Den Policie České republiky, bezpečnostních složek a složek IZS…“, které připravilo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, byl pro návštěvníky připraven bohatý a pestrý program.

Letošní „DEN“ se od těch předchozích výrazně lišil. Pro společnou prezentaci spojily „síly“ také hasiči, záchranáři, ostravští strážníci, Armáda České republiky, Vazební věznice Ostrava a mnohé další subjekty. Diváci tak měli jedinečnou možnost vidět zblízka ukázky speciální techniky a vybavení všech zúčastněných. Navíc na dynamických ukázkách se podíleli také slovenští a polští policisté. Akci finančně podpořili poskytnutím dotace Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava.

den pcr III.JPGSlavnostního zahájení se zúčastnilo vedení krajského ředitelství v čele s ředitelem plk. Mgr. Tomášem Kuželem, vedoucí představitelé všech zúčastněných subjektů včetně slovenského a polského policejního sboru. Pozvání na slavnostní den přijali také vzácní hosté z řad významných partnerů krajského ředitelství, mezi nimi 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje JUDr. Josef Babka a primátor statutárního města Ostravy Ing. Petr Kajnar.

Úvodního slova se ujal ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Tomáš Kužel. Mimo jiné přivítal hosty a přítomné návštěvníky a poděkoval všem, kteří se na zabezpečení „DNE“ podíleli. V krátkých proslovech JUDr. Josefa Babky a Ing. Petra Kajnara zazněla převážně slova chvály na spolupráci s policií, hasiči a dalšími složkami.

den pčr V.JPGÚvodní slavnostní ceremoniál pokračoval předáním ocenění. Při této slavností příležitosti obdrželi tři policisté medaili policejního prezidenta „Za zásluhy o bezpečnost“. Čestnou medaili policie ČR udělil policejní prezident dalším pěti policistům, šesti mužům z řad partnerů krajského ředitelství a polskému policejnímu důstojníkovi. Medaile „Za věrnost I. stupně“ a „Za věrnost III. stupně obdržela jedna policistka a devět jejích kolegů. Plakety policejního prezidenta převzali tři policisté a dva zástupci spolupracujících subjektů a medaili ředitele moravskoslezské policie obdrželo sedm policistů (mezi nimiž byla také jedna žena), další žena a dva muži z řad spolupracujících subjektů a tři polští kolegové z Katovic.

Z rukou primátora Ing. Petra Kajnara a ředitele městské policie Ostrava převzalo stužku „Čestný odznak“ patnáct strážníků, mezi nimiž byly zastoupeny také dvě ženy.

Po tomto oficiálním zahájení již mohli přítomni diváci sledovat bohatý program, který byl pro ně připraven. Na podium se přemístili hudebníci Hudby hradní stráže a policie ČR, kteří svým profesionálním a vybroušeným hudebním projevem umocnili doznívající slavnostní atmosféru. Živo nastalo také v podhradí, kde se naplno rozběhly dynamické ukázky.

den pčr I.JPGDiváci měli možnost mimo jiné shlédnout práci policistů Moravskoslezské i slovenské zásahové jednotky, kteří předvedli ukázku zadržení pachatelů ujíždějících a z místa předávky zbraní přes státní hranici. Další z ukázek imitovala zadržení rukojmího v bance. Akční podívanou připravili také policisté oddělení hlídkové služby. Při zadržení pachatele použili také taseru.

V průběhu dne byla prezentována také nejnovější technika služby dopravní policie, speciální pořádkové jednotky, pyrotechnické služby, odboru kriminalistické techniky a expertiz a další…K vidění byly speciální vozidla, Schengenbus, termovize, mobilní monitorovací centrum, obrněné kolové vozidlo, skútr, motocykly, měřiče rychlosti, robot pyrotechnické služby, různé krátké i střelné zbraně, střelecké trenažéry, výstroj a výzbroj „těžkooděnce“ české i polské policie…plejádu techniky korunovat vrtulník, který při přistávacím manévru doslova rozvířil široké okolí hradu.

IMG_1792.JPGHasiči, strážníci Městské policie Ostrava, vojáci Armády ČR, příslušníci Vazební věznice Ostrava, moravskoslezští záchranáři odprezentovali nejen vybranou techniku, vozy, ale veřejnosti představili svou činnost v rámci mnoha ukázek. Malé i velké zaujaly ukázky bojového umění MUSADO i JUDO.

Dětmi oblíbené bývají ukázky výcviku koní a psů. Letos v podání oddílu hipologie Městské policie Ostrava, a služebních psů, na kterých se podíleli jak strážníci, tak moravskoslezští i slovenští policisté. Nejinak tomu bylo také v tomto roce a vytýčené prostory, kde ukázky probíhaly, byly doslova v obležení.

Pestrému a náročnému programu přálo také počasí. Tmavé mraky, které v počátku hrozily deštěm, byly brzy rozehnány a nadvládu nad prostorem převzalo slunce. Podle předběžných odhadů připravený pestrý a zajímavý program vidělo téměř 2000 návštěvníků akce.

Závěrem se sluší poděkovat všem, kteří se na přípravě, organizaci a zabezpečení celého náročného sobotního programu podíleli. Z obličejů zúčastněných diváků a zářících dětských tváří se dalo vyčíst, že program všechny zaujal a opravdu se líbil.

den_pcr_logo_2014_01.jpg

por. Mgr. Daniela Vlčková
16.6.2014

vytisknout  e-mailem