Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zajímavosti

Přibližně na poloviční cestě z Trutnova do Vrchlabí se nachází jedno z nejstarších měst Podkrkonoší - Hostinné. Leží v nadmořské výšce 351 m. Město a okolí jsou v současné době centrem výroby a zpracování papíru. Při návštěvě doporučujeme prohlídku unikátní sbírky antických soch v Galerii antického umění.

Radnice s obry Hostinné.jpg Radnice s obry Hostinné
Děkanský kostel Nejsvětější Trojice.jpg Děkanský kostel Nejsvětější Trojice


Pohled do historie
Město bylo založeno v období kolonizace zdejšího kraje za vlády českého krále Přemysla Otakara II. První zmínka o Hostinném pochází z roku 1270. Město bylo opevněno hradbou slezského typu a vodním příkopem. V roce 1424 obléhala Hostinné husitská vojska Jana Žižky z Trocnova, ale město nedobyla. V 16.století se v Hostinném nacházela známá zvonařská huť rodiny Schrotterů.. Z této hostinské dílny pochází celá řada zajímavých zvonů. Nejznámější z nich jsou zvony v Rovensku pod Troskami, které jsou zavěšeny srdcem vzhůru a do pohybu se uvádějí šlapáním. Největšího rozvoje město dosáhlo za vlády Valdštejnů. V roce 1610 město postihl požár. V roce 1635 město za zásluhy v císařské armádě získal holandský šlechtic Vilém Lamboy. Jeho přáním bylo povznést město po stránce duchovní. Proto do Hostinného pozval nejprve jezuity a později františkány, kteří se tu usadili na dlouhá staletí. Připomínkou jejich působení ve městě je i bývalý františkánský klášter z roku 1684. V minulosti byl v Hostinném rozvinutý průmysl textilní. Nejprve se tkalcovalo po domácnostech. Později vzniklo několik textilních továren. Od roku 1835 až dodnes je Hostinné podkrkonošským centrem výroby a zpracování papíru.

Zajímavosti a informace
Město Hostinné je známé svojí dlouholetou tradicí výroby a zpracování papíru. První papírna zde byla založena bratry Kieslingovými v roce 1835 v budově bývalého zámku. První papírna zde byla založena bratry Kieslingovými v roce 1835 v budově bývalého zámku. O tři rok později ji koupí získal papírník František Lorenz, který se spojil s nově příchozími odborníky v oblasti výroby papíru, Juliem Eichmannem a Gustavem Lorenzem. Společně pak vytvořili moderní a prosperující podnik. Později se Julius Eichmann osamostatnil a založil si svoji vlastní papírnu v dolní části města, která se stala základem pro vybudování dnešního moderního podniku Krkonošských papíren a.s..
 

Morový sloupMorový sloup

Morový sloup

Město Hostinné je rodištěm chemika, lingvisty a hudebního skladatele Dr. Emila Votočka (1872 – 1950 ) a vynálezce světlotisku a hlubotisku Karla Václava Klíče ( 1841 – 1926 ).
Vyvrcholením kulturního života ve městě je tradiční lidová pouť „PORCIUNKULE“ , která je spjata se životem františkánů v Hostinném. Koná se již od r. 1684 každou první sobotu a neděli v srpnu.
Město a jeho výhodná poloha vytvářejí dobré podmínky k provozování letních i zimních sportů a rekreace. Svahy podhůří Krkonoš nabízí optimální podmínky pro pěší a cykloturistiku s krásnými výhledy na nejvyšší vrcholky Krkonoš.

 

vytisknout  e-mailem