Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hned tři důvody ujíždět

Nedlouho po půlnoci si chtěl „péjáky“ povodit ulicemi Libně a Vysočan. Záhy zjistil, že tak dobrý řidič není. 

Přibližně dvacet minut po půlnoci policisté pohotovostní motorizované jednotky zaregistrovali v křižovatce ulic Prosecká x Františka Kadlece podezřelé vozidlo. Především je upoutalo, že Mercedes má otevřené, ale nijak zajištěné víko kufru. To se prostě jen tak volně pohupovalo podle stylu jízdy vozu.

Policisté se proto za autem otočili, aby ho zastavili, provedli u něj odpovídající silniční kontrolu a řidiče minimálně na otevřený kufr upozornili. Jenže řidič mercedesu byl zjevně jiného názoru.

Jakmile se totiž rozsvítily majáky a nápis STOP, šofér zastavovaného auta znatelně zrychlil a snažil se péjákům ujet. Při tom nerespektoval jak rychlostní limity, kdy před policisty ujížděl až 120km/h, tak dopravní značky.

Pronásledování jako takové trvalo přibližně šest minut, během kterých „neposlušný“ řidič ujížděl ulicemi Františka Kadlece, Na sypkém, Pod čertovou skalou, Vosmíkových, náměstí na Stáži, Františka Kadlece, Prosecká, Čuprova, Spojovací, Skloněná, Pod Balkánem, Novovysočanská, Skloněná, Pod Balkánem a opět Novovysočanská.

V posledně jmenované ulici se policistům podařilo ujíždějící vozidlo zastavit. Další hlídka péjáků, která přijela kolegům na pomoc, totiž zablokovala ulici Novovysočanská, díky čemu už neměl řidič vlastně ani kam dál pokračovat. Navíc si nedlouho před zastavením prorazil pravou přední pneumatiku.

Jelikož policisté nemohli do poslední chvíle vědět s jakým „lupínkem“ mají dočinění, použili k jeho zadržení, v souladu se zákonem, donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní.

Následné prošetřování odhalilo hned tři důvody, pro které zadržený čtyřiadvacetiletý mladík před policisty ujížděl. Jednak jel v odcizeném vozidle, má vysloven zákaz řízení motorových vozidel a navíc řídil pod vlivem návykové látky, kdy se sám doznal k užívání pervitinu.

Na základě těchto skutečností skončil zadržený na policejní služebně pro podezření z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí, ohrožení pod vlivem návykových látek a neoprávněné užívání cizí věci. Za tyto přečiny mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Ve vozidle navíc policisté našli věci v podobě páčidel a dalších, které jsou používány nenechavci k majetkové trestné činnosti. A s ohledem na to, že zadržený má poměrně bohatou trestní minulost právě majetkového charakteru, budou policisté v rámci dalšího prošetřování zjišťovat i to, zda se mladík takové trestné činnosti před zadržením nedopustil.

por. Mgr. Tomáš Hulan 24. 6. 2018

vytisknout  e-mailem