Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Hledáš atraktivní zaměstnání?

OLOMOUCKÝ KRAJ - Přijímáme nové policisty na oddělení hlídkové služby do Přerova, Prostějova a Šumperku. 

Práce u Policie České republiky je opět v kurzu! A právem. Poskytuje jistotu platu a místa, náborový příspěvek 75.000 Kč, 6 týdnů dovolené, pravidelné automatické navyšování platu, fond pracovní doby 37,5 hodiny týdně, široké možnosti kariérního růstu, plat po nástupu do výkonu služby 31.000 Kč, po 3 letech až 36.000 Kč a spoustu dalších benefitů a jistot podle zákona o služebním poměru jako například doživotní výsluhu, odchodné, plat v plné výši v době pracovní neschopnosti i při ošetřování člena rodiny a další.

Policie České republiky v Olomouckém kraji přijímá nové policisty pro nově vznikající oddělení. V září 2020 zde byla otevřena hned dvě a to oddělení hlídkové služby v Přerově a oddělení hlídkové služby v Prostějově.

Ředitel Územního odboru PČR Přerov plk. JUDr. Martin Lebduška, MBA k tomu říká: „Na území Přerova jsme oddělení hlídkové služby nikdy neměli. Zřizujeme ho hned ze dvou důvodů. Tím prvním je posílení pěších hlídek ve městě a tím druhým je projekt prvosledových hlídek. To jsou hlídky, které jsou vycvičeny a připraveny ihned reagovat na případný útok ozbrojeného pachatele, aktivního střelce. Rychle a rázně zasáhnou všude tam, kde je to třeba. Jejich úkolem je také eliminace nebezpečného pachatele, koordinace evakuace osob z místa útoku, poskytnutí první pomoci nebo předávání informací“.

To nejsou jediné úkoly, které plní členové prvosledových hlídek. „Je běžné, že někteří policisté z prvosledových hlídek také slouží jako členové pořádkové jednotky, která pomáhá nejen u hokejových, ale i fotbalových utkání nebo například při různých demonstracích či pátracích akcích po ztracených osobách apod. V Přerově tím pádem budeme mít oddělení s akčními motorizovanými hlídkami, ale i s těmi pěšími, kterých je ve městě opravdu potřeba“, doplňuje ředitel ÚO Přerov.

Kdo se může stát členem prvosledové hlídky? Může jím být úplný nováček? „Ano, může“, odpovídá plk. JUDr. Lebduška, MBA. „Část policistů se přesunula ze stávajících obvodních oddělení, ale drtivá většina policistů bude nových - budou to ti, kteří nyní prochází přijímacím řízení. Na novém oddělení budou získávat první zkušenosti s policejní prací. Bude to jejich první štace. V rámci výcviku, který musí absolvovat všichni nově nastupující, se naučí sebeobranu, bojová umění, střílet z krátkých a dlouhých střelných zbraní, řídit služební vozidla s právem přednosti v jízdě. Ale až ve službě poznají, jaké to je třeba jet rychle na "majáky" na případ, aby zabránili spáchání trestného činu nebo zadrželi pachatele nebo dokonce zachránili lidský život.“

Jako policistu prvosledové hlídky mě baví, že nikdy nevím, jaká situace nastane,“ říká pprap. Ladislav Mišun, který je členem prvosledové hlídky od roku 2017 a od září 2020 slouží na nově vzniklém oddělení hlídkové služby v Přerově. „Služba může začít běžnou hlídkovou činností a během minuty se může vše změnit a jsme vysláni třeba zakročit proti nebezpečnému pachateli nebo pronásledovat ujíždějící vozidlo. Oproti policistům z obvodních oddělení disponujeme rozsáhlejším materiálním vybavením, ať už se jedná o dlouhé střelné zbraně, zastavovací pásy, prostředky balistické ochrany, jako je např. štít, helma a další. Jako člen prvosledové hlídky také mívám častěji střeleckou a taktickou přípravu, abych byl připraven zasáhnout v rámci celého územního odboru Přerov“.

„Služba u prvosledové hlídky je mnohem akčnější a zajímavější“, říká nstržm. Marek Tkadlčík, který v přímém výkonu slouží od února 2020. „Od dětství se mi policejní práce líbila, baví mě a dělám ji proto, abych mohl pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují“. Policisté jsou často ti, kteří jako první přijíždějí na místo dopravní nehody nebo požáru, ještě dříve než záchranáři nebo hasiči a poskytují první pomoc zraněným. Při pátracích akcích hledají ztracené děti a pohřešované seniory. Svou službou chrání životy, zdraví, práva, majetek i svobodu. Dohlížejí na bezpečí, pomáhají v ohrožení, při živelných katastrofách i v krizových situacích. „Navíc mi práce u policie poskytuje možnosti kariérního růstu a stabilní plat“, dodává nstržm. Marek Tkadlčík. Průměrný služební příjem policistů a policistek v Olomouckém kraji za rok 2018 byl 41.433 Kč. Za loňský rok 2019 to bylo už 44.738 Kč.

V rámci celého okresu Přerov se navyšují počty policistů a policistek. Nabízíme uplatnění nejméně 20 novým policistům do Přerova, Hranic, Lipníku nad Bečvou a Kojetína. Podrobnější informace najdeš na webu nabor.policie.cz. Pokud se chceš přihlásit, napiš nám na nabor.olomouc@pcr.cz a my se ti ozveme.

por. Bc. Martina Schrammová
25. září 2020

vytisknout  e-mailem