Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE - Hledáme maringotku s včelami

NYMBURK - Zatím neznámý pachatel odvezl maringotku s několika včelstvy. Policisté zjišťují, kdo ji odcizil a kde se nyní nachází. 

Případ odcizených včel rozpleten . . 

V polovině ledna 2022 se na policisty obrátil muž s oznámením o odcizení marigotky se včelstvy, kterou měl jeho náhle zesnulý bratr několik let umístěnou nedaleko letiště Boží dar. Při kontrole ale zjistil, že se maringotka na místě nenachází.

Policisté v rámci šetření, kromě jiného, zveřejnili fotografii „včelího úlu“ na kolečkách, neboť očekávali, že vzhledem ke své nepřehlédnutelnosti jej mohl někdo vidět. A přesně tak se stalo. Případ je díky tomu rozuzlen, vyřešen, vysvětlen a odložen.

Krátce po zveřejnění výzvy obdrželi policisté poznatek, že se maringotka nachází na louce v obci Kostomlaty nad Labem, nedaleko železničního přejezdu směrem na Rozkoš. Při prověření vyšly najevo skutečnosti, které v době oznámení bratr zemřelého nevěděl. Tedy, že se ještě za svého života domluvil s jednatelem společnosti zabývající se zemědělskou výrobou o umístění maringotky poblíž jejich objektu, což akceptovali.

Maringotka byla nalezena, bez jakéhokoliv poškození, či porušení zámků. Případ má tedy dobrý konec – maringotku se včelstvy nikdo neodcizil, pouze změnila s vědomím jejího majitele, který ale zemřel a nestačil tuto informaci sdělit příbuzným, své místo.

Vzhledem k tomu, že se neprokázalo, že došlo k trestnému činu, policisté případ odcizené maringotky, která sloužila jako úly pro včely, odložila.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
31. ledna 2022

_________________________________________________________________________________________________________________

"POZOR VČELY" - maringotku s tímto nápisem odcizil na přelomu roku 2021 a 2022 neznámý zloděj. Majitel měl maringotku se svými včelsty umístěnou v lese Na Vrších nedaleko letiště Boží Dar.

Svá včelstva byl jejich majitel zkontrolovat v loňském roce, 18. prosince, a zhruba po měsíci, 15. ledna 2022, se již maringotka na místě nenacházela. Spolu s ní zatím neznámý pachatel odvezl čtyři včelí boxy, které byly uvnitř a v nichž se nacházely nejen aktivní zdravé včely, ale i nové včelí královny, které majitel kupoval v předešlém roce.foto_01

Hodnota odcizených včelstev je samozřejmě pro včelaře, který jim věnoval svůj čas, nevyčíslitelná, nicméně "materiální" škoda se pohybuje přes třicet tisíc korun - 10 tisíc na maringotce, 24 tisíc odcizením včelstev.

Okamžikem oznámení zahájili nymburští policisté úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu krádeže podle § 205 odst. 1, písm. a) trestního zákoníku a provádějí šetření k odhalení pachatele. V daném případě by mohla policistům pomoci i veřejnost - maringotku se včelstvy musel někdo "zapřáhnout" za nákladní vůz, či traktor a navíc si někdo mohl všimnout velkého bílého nápisu POZOR VČELY. Pokud tedy má někdo informace, kde se maringotka se včelstvy nachází, ať kontaktuje policisty na lince 158.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
20. ledna 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem