Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hlášení kyberkriminality

Dne 1. srpna 2012 byl na internetových stránkách policie spuštěn provoz on-line formuláře umožňující jednoduše hlásit závadový obsah a aktivity na internetu. 

Jeho prostřednictvím je možné jednoduše podávat hlášení o závadovém obsahu či chování na internetu, které má charakter kyberkriminality. Cílem on-line formuláře „Hlášení kyberkriminality“, který je umístěn přímo na hlavní stránce internetových stránek policie www.policie.cz, je zejména snadné a jednoduché hlášení kyberkriminality a zároveň snaha, co nejvíce urychlit cestu od zjištění závadového stavu obsahu a chování na internetu. Po vyplnění a odeslání on-line formuláře bude podnět bezprostředně zpřístupněn policistům odboru informační kriminality úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR, kteří se hlášením s ohledem na jeho obsah budou zabývat.
 
 Hlášení kyberkriminality
 
Kyberkriminalita neboli informační kriminalita je nejdynamičtějším typem kriminality současnosti a kybernetické incidenty patří dnes mezi nejzávažnější hrozby pro společnost ve vyspělých zemích. Při značném zjednodušení se kyberkriminalitou rozumí ty formy kriminality, které jako nástroj využívají nebo jako cíl směřují na moderní informační a komunikační technologie. Prioritami v potírání kyberkriminality v České republice je v současné době zejména boj proti dětské pornografii, majetkové trestné činnosti na internetu, porušování autorských práv, aktivitám směřujícím k vylákání zneužitelných osobních údajů.
 
  
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
1. srpna 2012

 

vytisknout  e-mailem