Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Historie četnictva i policejní současnost na zámku Kunín

NOVOJIČÍNSKO - události 

Akce Kunín - foto 10V Den české státnosti se na Kunínském zámku uskutečnilo slavnostního zahájení výstavy „Neposlušný žák: Generál četnictva Baron Josef von Kronenberg“, jenž se zasloužil o založení četnictva u nás a na počátku 19. století navštěvoval Kunínský zámek, tehdejší vzdělávací ústav, jako žák společně s Františkem Palackým. Slavnostního zahájení, jehož atmosféra ponořila přítomné do starých četnických dob, se účastnil mimo jiné také hrabě Karel von der Lilie se synem Karlem, pravnuk Františka Palackého pan Václav Macháček-Rieger s rodinou, za Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje vedoucí odboru služby pořádkové policie plk. Mgr. Bc. Libor Schejok a zástupce vedoucího Územního odboru policie Nový Jičín plk. Mgr. Vlastimil Bordovský. Pozvání přijal též znalec historie četnictva plk. JUDr. Michal Dlouhý Ph.D., který stál u zrodu úspěšného seriálu „Četnické humoresky“ a jenž slavnostní zahájení i celodenní program na Kunínském zámku obohatil o poutavé vyprávění.

Návštěvníkům byla kromě historie představena také policejní současnost. V zámeckém parku na ně čekala výzbroj, výstroj a technika používaná speciální pořádkovou jednotkou včetně čtyřkolky, zásahového vozidla a lodě, která policistům pomáhá při práci na vodních plochách a tocích. Účastníky zaujalo také vystavené vozidlo dopravní policie značky Audi a dva motocykly BMW. Během celodenního programu nechyběly ani oblíbené dynamické ukázky služebních kynologů, které byly zaměřeny na základní poslušnost a využití policejních psů při běžném výkonu služby, včetně vyhledání pachatele a jeho zadržení. Dynamickou ukázku si připravili i policisté ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje, kteří návštěvníkům předvedli zákrok proti ozbrojenému pachateli. Stačilo pár výstřelů a vzápětí už maskovaní policisté odváděli spoutaného muže do služebního vozidla. Na své si přišli i malí návštěvníci, kteří si mohli v podkroví zámku vyzkoušet laserovou střelnici, složit puzzle s náměty preventivních projektů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje nebo si zahrát hru „Učíme se s Honzíkem aneb Policejní pohádky hrou“, jenž děti zábavnou formou seznamuje se základními zásadami bezpečného chování. 

Téhož dne se v Kunínském zámku konala rovněž největší floristická výstava na našich hradech a zámcích letošního roku „Růže pro paní hraběnku.“ 

Nový Jičín 29. září 2017

nprap. Mgr. Darina Knižátková
vrchní inspektor oddělení tisku a prevence


 

Odkazy do noveho okna

Akce Kunín - foto 1

Akce Kunín - foto 1 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 2

Akce Kunín - foto 2 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 3

Akce Kunín - foto 3 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 4

Akce Kunín - foto 4 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 5

Akce Kunín - foto 5 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 6

Akce Kunín - foto 6 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 7

Akce Kunín - foto 7 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 8

Akce Kunín - foto 8 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 9

Akce Kunín - foto 9 

Detailní náhled

Akce Kunín - foto 10

Akce Kunín - foto 10 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem