Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

HHC je ode dneška zakázanou látkou

Látky HHC, HHC-O a THCP od dnešního dne patří na seznam návykových látek, policie k nim bude přistupovat v souladu se zákonem. Neoprávněné nakládání je tedy přestupek podle § 39 zákona o návykových látkách, nebo trestný čin podle § 283, § 284, případně § 287 trestního zákoníku. Rozhoduje přitom způsob jednání (např. prodej, držení, šíření) a množství návykové látky. Hranice mezi přestupkem a trestným činem (tedy množství větší než malé) je v případě neoprávněného přechovávání 10 gramů směsi (želé, drops, sušenky, rostlinná drť, tekutina atd.) s obsahem 1 gramu účinné látky (tedy HHC, HHCO, THCP). 

Po konzultaci se zástupci Nejvyššího státního zastupitelství bylo dohodnuto, že k těmto novým semisyntetickým kanabinoidům policie bude, s ohledem na podobné účinky a škodlivost, přistupovat stejně jako k už známému THC. Současně naši preventisté vyrazí na besedy do škol a budou o postavení této látky v rámci legislativy diskutovat se studenty, pedagogy a rodiči.

Držení v malém množství pro osobní potřebu bude kvalifikováno jako přestupek. Tzn. v příkazním řízení pokutu až do výše 5000 Kč a ve správním řízení až do 15000 Kč. Držení v množství větším než malém bude kvalifikováno podle §284 trestního zákoníku, kde hrozí až dva roky odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Ve větším rozsahu 6 měsíců až 5 let, ve značném rozsahu 2 roky až 8 let.

6. března 2024
kpt. Lucie Šmoldasová
tisková mluvčí NPC SKPV PČR

vytisknout  e-mailem