Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Hezké počasí vrací na silnice motorkáře

CHEBSKO – Řidiči, buďte obezřetní! 

Jednatřicetiletý řidič osobního automobilu značky Škoda v pátek 18. března letošního roku v Chebu při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci zřejmě nedal přednost v jízdě motocyklu značky Kentoya, který řídil padesátiletý muž. Následně mělo dojít ke střetu pravé přední části motocyklu s levou přední částí automobilu. Po střetu měl padesátiletý řidič motocyklu upadnout na vozovku a lehce se zranit.

Po příjezdu policejní hlídky se oba řidiči podrobili orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která u obou vyšla s negativním výsledkem.

Padesátiletý řidič byl poté se svým zraněním převezen do nemocnice k vyšetření.

Škoda byla předběžně odhadnuta na částku zhruba 100 tisíc korun.

Přesná příčina a okolnosti této dopravní nehody jsou předmětem dalšího šetření.
 
PREVENCE:
První jarní slunečné dny lákají motocyklisty na první vyjížďky po zimě. Přes den jsou teploty již příznivé, ale v noci klesají stále pod bod mrazu. Motocyklisté by si měli uvědomit, že patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Případný střet s vozidlem nebo pevnou překážkou končí ve valné většině těžkými zraněními nebo dokonce smrtí. Motocyklista by měl umět přizpůsobit jízdu aktuálním povětrnostním podmínkám.
 
Motorkářské desatero:
 
-  Motocyklista je zranitelný účastník silničního provozu.
-  Motocyklista má vždy připevněnou ochranou přilbu. 
-  Motocyklista má vhodné oblečení a doplňky s reflexními prvky.
-  Motocyklista nesmí jezdit riskantně, nesmí jezdit nepřiměřenou rychlostí. Rychlost musí přizpůsobit stavu vozovky, hustotě provozu, počasí.
-  Motocykl má brzdnou dráhu delší než automobil (při rychlosti 100km/h je brzdná dráha 83 metrů, při rychlosti 200km/h je brzdná dráha 280 metrů.
-  Mezi pasti na motocyklisty patří spadané listí, olejové skvrny, tramvajové koleje, výtluky, dilatační spáry na mostech, změny povrchu vozovky, dlažební kostky, vyjeté koleje, vodorovné dopravní značení.
-  Motocyklista musí počítat se slepými úhly zpětných zrcátek automobilů – když nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič motorkáře nevidí.
-  Motocyklista musí mít při předjíždění dostatečný boční odstup od automobilu.
-  Motocyklista nepředjíždí zprava – to řidiči nečekají.
-  Ani motocyklista nepředjíždí v nepřehledných místech.  

nprap. Jakub Kopřiva
21. 3. 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem