Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Hero v akci

MŘP Ostrava - 23.7.2010 - další úspěch slaví kynologický tým pprap. Jan Sommer a služební pes Hero 

Další úspěch slaví kynologický tým pprap. Jan Sommer a služební pes Hero. Po oznámení svědka dne 21.7.2010 krátce před 22.00 hodinou o pohybu neznámé osoby u objektu rozestavěného rodinného domu v Ostravě-Mariánských Horách, vyrazili na místo policisté. Hlídka nalezla poškozená vrata, proto objekt zajistila a na místo přivolala psovoda se psem Herem. Následně pes pátral po podezřelém v objektu stavby a neomylně pokračoval do garáže poblíž stavby. Na výzvy policisty k opuštění objektu nikdo nereagoval, pes Hero však šel „po stopě“ jistě. Po důkladném průzkumu garáže pes označil v garáži za míchačkou, pod textilií, podezřelého muže, snažícího se do poslední chvíle ukrýt. Pátrání v neosvětleném objektu přitom bezpochyby ztížilo množství pracovního nářadí, materiálu, stavební kolečko, míchačka i dalších věcí. I přes tuto zdánlivě nepřehlednou situaci mezi množstvím předmětů pes Hero označil věci podezřelého 28letého muže. Policisté muže zadrželi a eskortovali na policejní služebnu.


V průběhu prověřování policisté zjistili, že Hero nalezl osobu v celostátním systému pátrání, po muži policisté pátrali zhruba měsíc. Ovšem vniknutím na pozemek a do garáže výčet protiprávního jednání muže nekončí.
Dále byl muž obviněn z krádeže poměrně netypických věcí – pivních sudů. Neobvyklý je i způsob, kterým se měl muž sudů zmocnit. K prvnímu skutku došlo zřejmě přes noc z 30.4.2010 na 1.5.2010 v Moravské Ostravě. Muž je podezřelý, že po překonání jistícího mechanismu domu vnikl do sklepních prostor náležících k restauraci. Následně měl muž odcizit tři plné sudy piva, jeden prázdný sud a kompresor k sudům. Pátý sud byl nalezen později na dvoře domu. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena ve výši asi 11 000 korun.
K druhé krádeži sudu plného piva došlo přes noc z 30.6.2010 na 1.7.2010 v Moravské Ostravě. Muž se měl vrátit na stejné místo a poškozenou je tatáž společnost. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši asi 2 600 korun. Ze dvora objektu měl muž navíc odcizit plastový odpadní kontejner.
Muž se k protiprávnímu jednání doznal a uvedl, že sudy piva měl centrem Ostravy transportovat do úkrytu právě v odpadním kontejneru.
Policejní komisař již zahájil trestní stíhání 28letého muže pro přečiny krádež a porušování domovní svobody. Škoda na majetku celkem byla předběžně vyčíslena ve výši zhruba 14 000 korun. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
Hero přitom zhruba před měsícem (konkrétně 20.5.2010) vypátral v rozlehlém areálu bývalého dolu rovnou čtyři podezřelé, přičemž dvě „dvojice“ o sobě neměly navzájem vědět a že se nachází ve stejném objektu měly zjistit až poté, co je policisté vyvedli před budovu.
I tentokrát psovod pprap. Sommer sdělil, že Hero je skromný, jako odměna mu stačí pohlazení, ale samozřejmě dostal krom pochvaly svého pána  také maso. 
 

Pes HERO zasahoval již dříve ..... více ZDE.

                                                                                

vytisknout  e-mailem