Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Hejtman s policejním ředitelem předávali vyznamenání

Jihočeský kraj - Krajský policejní ředitel společně s jihočeským hejtmanem, předali medaile za vynikající práci dvěma desítkám policistů, a také dvojici jihočeských občanů, kteří zadrželi ozbrojeného vraha.  

Starosta J. Hradce přebírá medaili
Ve čtvrtek dopoledne v oválném sále krajského úřadu ocenili, krajský policejní ředitel Radomír Heřman a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, dvě desítky policistů za dlouholetou vynikající práci v mnoha oborech policejní činnosti. Policejní ředitel s hejtmanem předali jihočeským policistům 10 zlatých medailí Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a také 13 stříbrných medailí. Ocenění byli nejen policisté, ale i občanští zaměstnanci policie. Jedním z nich je Josef Kejř, hlavní statistik jihočeské policie, jehož rukama prochází veškeré informace o vývoji, struktuře, nárůstu či poklesu kriminality a to v rámci celého území kraje. U policie slouží od roku 1978. Dalším oceněným byla Regina Chalupová, která je hlavním policejním psychologem, u sboru je od roku 1991 a mimo své další činnosti poskytuje i psychologickou posttraumatickou péči obětem závažných trestných činů.


Ocenění občané a policisté
Hejtman a policejní ředitel pak předali ocenění dvěma jihočeským občanům, Pavle Talířové a Mirzu Crnovršaninovi a to za projev jejich mimořádné odvahy a osobní statečnosti. Ve večerních hodinách dne 3. října 2011 došlo v obci Římov k pokusu vraždy muže středního věku. V té době se poblíž místa činu nacházela Pavla Talířová a Mirza Crnovršanin. Oba jmenovaní nejprve uslyšeli volání o pomoc a následně uviděli neznámého útočníka, který se dopouštěl násilí na muži ze sousedství. Napadený muž krvácel z několika bodných ran, které mu útočník zasadil, a bylo nepochybné, že bez cizí pomoci nemá šanci útok přežít. Pan Crnovršanin se pokusil násilníka zadržet, podařilo se mu jej na chvíli zachytit, násilník se mu však vysmekl a pokusil se o útěk z místa činu. Paní Talířová, která v tu chvíli stála útočníkovi v cestě, však neztratila duchapřítomnost a odvahu a s nasazením vlastního života i zdraví srazila útočníka na zem. Společně s panem Crnovršaninem se jim podařilo ozbrojeného pachatele zadržet až do příjezdu policie.


Ocenění občané za statečnost
Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola při této slavností příležitosti připomněl vzájemnou dobrou spolupráci mezi krajem a složkami Integrovaného záchranného systému včetně policie. „Vážím si toho, že se můžeme sejít při oceňování policistů, civilních zaměstnanců policie a občanů jihočeského kraje, při ocenění vaší práce a mimořádné občanské statečnosti. V policii i v ostatních složkách IZS mám velkou oporu při řešení nejrůznějších bezpečnostních problematik našeho kraje a to by nebylo možné bez vaší kvalitní práce,“ poděkoval oceněným hejtman Zimola.


Na závěr celého slavnostního ceremoniálu pak policejní ředitel překvapil hejtmana Jiřího Zimolu i starostu města Jindřichova Hradce Stanislava Mrvku, neboť oběma předal zlaté medaile Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, a to za mimořádné zásluhy o rozvoj Integrovaného záchranného systému v kraji a za příkladnou spolupráci s policii při zajišťování bezpečnosti v jihočeském regionu.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

10. října 2011

vytisknout  e-mailem