Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Havárie dodávky na dálnici D1

KRAJ: Při havárii došlo ke zranění šesti osob. 

V brzkých ranních hodinách došlo v místě zúžení na dálnici D1 na 169 km směrem na Prahu k havárrii dodávky. Při havárii došlo ke zranění šesti cizinců. Pět osob se zranilo lehce a jedna osoba utrpěla těžké zranění. Provoz na dálnici byl zcela uzavřen. Zasahující policisté provedli odklon dopravy. Provoz na dálnici byl v tuto ranní dobu minimální. Podle prvotních informací je důvodné podezření, že řidič dodávky usnul. U řidiče policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu s negativním výsledkem.  Po zadokumentování a odstrannění následků havárie byl provoz pod dvou hodinách znovu obnoven. Dálnice byla uzavřena od 4:00  do 06:00 hodin.

Nejen při jízdě na dálnici je nutné dodržovat několik zásad bezpečné jízdy. Při jízdě na dálnici je nutné věnovat zvýšenou pozornost místům, kde je provoz zúžen. Je nutné pozorně sledovat provoz na dálnici. K dopravním nehodám na dálnici dochází často právě v místech zúžení a v místech, kde se tvoří kolony. Řidiči bourají často do stojící či pomalu jedoucí kolony.

Mnoho řidičů stále podceňuje také účinky únavy, ospalosti a poklesu ostražitosti na svoje schopnosti při řízení vozu. Mnoho řidičů také dává přednost jízdě v noci. Vyhnou se tak silnému provozu. Řízení v nočních hodinách si však vybírá svou daň v podobě únavy, a to je bohužel často podceňováno.

Řízení v nočních hodinách snižuje schopnosti řidiče. Důsledkem pak může být například přejíždění z jednoho jízdního pruhu do druhého, neschopnost udržovat stálou rychlost. Před jízdou v noci je důležté se také ujistit, že auto máte dobře připravené, Čistá přední i zadní skla, blinkry jsou pro cestování za tmy zásadní. Ověřte si také, zda přední světla vozidla míří tak, aby dobře osvětlovala vozovku a neoslepovala ostatní řidiče. Udržujte větší rozestupy. Pamatujte na skutečnost, že za tmy je obtížnější odhadnout rychlost a vzdálenost vozidla.

Plánování pro bezpečnou cestu. Naplánovat si cestu předem, včetně odpočinku a zastávek, pomáhá rozložit trasu na zvládnutelné úseky, kterými se dostaneme do cíle bezpečně a v klidu. Řidiči, kteří si nenaplánují své zastávky předem, se pak často nutí k ujetí ještě několika kilometrů navíc, a to je právě okamžik, kdy se začnou rizika zvyšovat. Únava snižuje kooordinaci a schopnost vykonávat více činností, což jsou při řízení zcela zásadní věci.   

Několik doporučení

  • vydávajte se na cestu dobře odpočatí
  • před odjezdem si dopřejte dostatek kvalitního  spánku
  • respektujte svůj biorytmus
  • vyrazte na cestu v době, kdy jste obvykle aktivní a vaše tělo je svěží
  • nepijte před odjezdem alkohol  
  • nepoužívejte žádné léky, které by mohly přivodit ospalost
  • pravidelně zastavujte
  • odpočiňte si hned jakmile pocítíte známky únavy
  • jděte se na chvilku projít
  • snažte se zamezit vysokým teplotám uvnitř vozu (výzkum ukázal, že vysoká teplota má stejný vliv jako 0,5 promile alkoholu v krvi)  

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 30. dubna 2017                                                                                                                                                   


 

vytisknout  e-mailem