Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HAD 2017

Zveřejňujeme výsledky prvního kola kontrol. 

Akce proběhla na celém území České republiky v termínu 10. – 16. července 2017. Na kontrolách se podílelo bezmála 900 policistů, kteří zkontrolovali přes 2770 osob v téměř 860 provozovnách. Celkem bylo u 53 osob, které byly mladší 18ti let, odhaleno požití alkoholu. Z tohoto počtu bylo 5ti osobám méně než 15 let.

V průběhu kontrolního týdne byly zjištěny i dva případy, ve kterých osoby mladší 18ti let u sebe držely omamné a jiné psychotropní látky. Celkově bylo v této první fázi zjištěno 272 přestupkových jednání.

V první fázi HAD se kontrolovalo zejména dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret, nelegálních drog a dodržování zákazu umožnit hazardní hraní dětem (do 18ti let věku).

Jedním z hlavních důvodů kontrol je zjištění, že Česká republika se ohledně hazardního hraní dětí a konzumace alkoholu a cigaret dlouhodobě pohybuje na předních příčkách Evropy. Podle Evropské školní studie 2016 (ESPAD) vnímá 86 % mladistvých dostupnost legálních návykových látek u nás jako velmi snadnou.

V kontrolách bude Policie České republiky s dalšími subjekty státní správy pokračovat až do konce září 2017, kdy proběhne souhrnné vyhodnocení akce.

24. červenec 2017
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem