Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Granát pod Jiráskovým mostem

Dle oznamovatelů se mělo jednat o dělostřelecký granát. Nakonec se ukázalo, že pod most někdo odhodil nefunkční hasicí přístroj. 

Nedlouho před půl dvanáctou nám předali strážníci městské policie informaci, že přijali oznámení o nálezu dělostřeleckého granátu. Ten měl být nalezen pod Jiráskovým mostem na straně Prahy 1.

Na základě této informace na místo vyrazili policisté, kteří okamžitě uzavřeli celý most jak pro silniční dopravu, tak i pro pěší. Stejné opatření přijali i vůči náplavkám a chodníkům na nábřeží přilehlým místu nálezu. V danou chvíli bylo totiž pro policisty prioritou minimalizovat jakékoli riziko vůči nezúčastněným osobám.

Posléze na místo dorazil jak pyrotechnik, tak pes cvičený na vyhledávání výbušnin. Následovala prohlídka odloženého předmětu, jejíž závěr zněl, že se v žádném případě nejedná o dělostřelecký granát, ale o starý, nefunkční hasicí přístroj a jeho náplň. I tak předměty pyrotechnik zajistil a z místa nálezu odvezl. Poté došlo i k plnému obnovení běžného provozu jak pro automobily, tak pro pěší.

V tomto směru je na místě zmínit, že není nic špatného a protiprávního zavolat na tísňovou linku ve chvíli, kdy najdete jakýkoli podezřelý předmět, který připomíná zbraň, nebo dokonce „bombu“. Jsme jenom lidé a nemůžeme znát a vědět vše. Proto není v žádném případě ostudou, pokud se jako v tomto případě ukáže, že granát je hasicím přístrojem. Mnohem horší by bylo, když by to bylo naopak a původně starý hasicí přístroj by ve finále byl funkční nástražný výbušný systém.

Nesnažme se proto nikdy sami odhalit, co jakýkoliv podezřele vyhlížející předmět ve skutečnosti je. Policie ČR disponuje fundovanými specialisty - pyrotechniky, kteří přijedou na místo a kvalifikovaně rozhodnou, jak dalece je předmět nebezpečný, nebo ne. A v případě, že se skutečně jedná například o pyrotechniku z 2. světové války, tak ji umí přímo na místě bezpečně deaktivovat, nebo zajistit k následné likvidaci.

por. Mgr. Tomáš Hulan 21. 1. 2017

vytisknout  e-mailem