Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Granát na služebně

CHRUDIMSKO – Při nálezu munice nebo podezřelého předmětu vždy volejte policisty. 

Policisté jsou zvyklí na ledajaká oznámení a přístup občanů k nim, ale i tak je stále ještě dokáže sem tam něco překvapit. Naposledy to byla žena, která přinesla na služebnu ve Skutči granát. Občané si někdy neuvědomují rizika manipulace s takovými předměty a místo toho, aby si přivolali policisty, přinesou své „poklady“ na naše služebny.  Policisté a pyrotechnici se pak nestačí divit a opakovaně vyzývají veřejnost: „Nesahejte na tyto předměty, zavolejte nás na místo nálezu!“ 

Výše uvedená paní kolegům sdělila, že vyklízela věci po zesnulém manželovi a předmět, který přinesla, našla na půdě. Pyrotechnik po ohledání uvedl: „Jedná se o nárazový granát RG4, který je díky své konstrukci při nesprávné manipulaci extrémně nebezpečný. Vyhodnotili jsme jeho technický stav a rozhodli se pro převezení granátu na stálou trhací jámu Ralsko, kde bude odborně zničen“.

O tom, že se nejedná o ojedinělou věc, svědčí i případ z února letošního roku, kdy do pardubických Polabin přinesl muž také nalezenou munici, a to dělovou baterii. Pyrotechnik ji označil jako cvičnou tankovou střelu, kterou zajistil a odvezl k likvidaci. Granát na služebnu nám přinesl i muž ve Svitavách. Stejně jako ve Skutči i zde pyrotechnik věc zajistil a převezl k odbornému znehodnocení.  

28. červenec 2021
por. Mgr. Dita Holečková
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

foto PČR

foto PČR 

Detailní náhled

foto PČR

foto PČR 

Detailní náhled

foto PČR

foto PČR 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem