Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Generál Laube ukončil služební poměr

Zdeněk Laube ukončil ze zdravotních důvodů svoji kariéru u Policie ČR, nadále bude působit jako poradce ministra vnitra.

 

Brigádní generál Zdeněk Laube ukončil k polovině září svoji kariéru u Police ČR. Jde o rozhodnutí, jež vyvolaly dlouhodobé zdravotní problémy. „O zdravotním stavu generála Laubeho jsem informován již několik měsíců. Jsem rád, že pan generál vyslyšel moji žádost a definitivní krok odložil až po té, co se úspěšně rozběhla Národní centrála proti organizovanému zločinu,“ prohlásil v této souvislosti policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý. „Přeji mému kolegovi hodně štěstí v dalším osobním životě a těším se na další spolupráci, i když pochopitelně nebude tak intenzivní jako v posledních letech,“ doplnil policejní prezident.

Funkcí náměstka policejního prezidenta pro SKPV bude pověřen plk. Milan Černek, dosavadní ředitel Útvaru speciálních činností SKPV. Policejní prezidium zároveň podnikne nezbytné formální kroky k definitivnímu obsazení této klíčové pozice cestou výběrového řízení s předpokládaným termínem ustanovení k 1. 1. 2017. Brigádní generál Zdeněk Laube ke svému rozhodnutí dodává: „Zdůrazňuji, že za mým krokem není třeba hledat vedlejší úmysly, i když poslední měsíce nebyly díky zbytečné politizaci systémových změn zrovna jednoduché. V září uběhlo 35 let, které jsem strávil ve službě. Jsem hrdý na práci, kterou jsme vykonali a pevně věřím, že moji - dnes již bývalí - kolegové v ní budou pokračovat. Národní centrála proti organizovanému zločinu se úspěšně rozběhla a její přínosy se ukazují již nyní. Brzy je ocení i veřejnost.“



Brigádní generál Zdeněk Laube patří mezi zkušené policejní důstojníky, kteří se věnovali zejména práci na poli boje proti zločinu. Po rozpadu federace spolu s plukovníkem Kubicem zakládal Útvar operativní dokumentace. Přestože vznikl prakticky na zelené louce, velice brzy byl pozitivně hodnocen. Zdeněk Laube stál spolu s plukovníkem Almerem a plukovníkem Sloupem i u zrodu Útvaru zvláštních činností. Sám pak několik let vedl Útvar speciálních činností, odkud odešel v roce 2014 na pozici náměstka policejního prezidenta pro SKPV.

„Považuji to za důstojný závěr mojí policejní kariéry. Nejde pouze o vznik NCOZ. Kriminálka v posledních letech začala dostávat nové vybavení, zejména automobily. Je konečně reálná šance vybudovat moderně vybavené sídlo Kriminalistického ústavu. Pokračuje trend snižování kriminality. Ale na tom má lví podíl zejména práce policistů na krajích a obvodech,“ rekapituluje Zdeněk Laube a dodává: „V dalších měsících bych se rád věnoval také trochu sobě a především mé rodině. Nicméně jsem s potěšením přijal nabídku ministra vnitra, abych zároveň působil jako jeho poradce. Cely život jsem sloužil České republice a budu rád, když v tom budu moci, v závislosti na osobních možnostech, pokračovat.“

19. září 2016
kpt. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem