Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Gang zlodějů dopaden na Rychnovsku

Organizovaná skupina způsobila škodu téměř 3 miliony korun 

V těchto dnech se kriminalistům Královéhradeckého krajského policejního ředitelství, konkrétně z územního odboru Rychnov nad Kněžnou, podařilo po ročním vyšetřování objasnit rozsáhlou trestnou činnost čtveřice mužů (tři z Kostelce nad Orlicí a jednoho z Chlumce nad Cidlinou), ve věku třiačtyřicet, devětatřicet, devětadvacet a osmadvacet let.
V pátek odpoledne po jejich zadržení a provedení prvotních výslechů jim rychnovský komisař kriminální policie sdělil obvinění z trestných činů krádeže, poškození cizí věci, porušování osobní svobody a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšných zařízení. Těchto trestných činů se měli dopouštět v průběhu jednoho roku po celých východních Čechách. Tři z obviněných jsou recidivisté, dva jsou v současné době „v podmínce“ pro trestný čin krádeže, dva byli v minulosti pro stejný trestný čin odsouzeni k nepodmíněným trestům odnětí svobody.
 
Poprvé o sobě tato skupina obviněných mužů dala vědět přesně před rokem, kdy měli v nočních hodinách mezi 8. a 9. 12. 2009 odcizit z památníku padlým v obci Pěčín bronzovou bustu prezidenta T.G.Masaryka z roku 1936, která byla umístěna v parku na kamenném podstavci. Obecnímu úřadu, majiteli památníku, tak způsobili škodu ve výši 150 tis. Kč. Tento případ byl tehdy poměrně velkým předmětem zájmu médií.
 
Při svých „nájezdech“ v průběhu ročního řádění brali muži vše, co mělo vyšší finanční hodnotu. Kromě ničení památníků obětem války se zaměřovali na drahé barevné kovy a jiný materiál. Krádežemi a poškozením objektů a zařízení způsobili majitelům škodu bezmála 3 miliony korun. Odcizené věci prodávali do sběren, výkupen a zastaváren, část jejich „lupu“ končil na Slovensku. Aby pamětní desky a busty nebylo možné identifikovat, rozřezávali je a rozbíjeli na malé kusy, které snadněji prodali za hodnotu barevného kovu. Historická hodnota tak byla nenávratně ztracena. Jako náhrady nechávali majitelé vyrobit repliky, tentokrát však z plastů s povrchovou úpravou.
 
Tři ze čtyř podezřelých budou stíháni vazebně. V průběhu neděle soud akceptoval podnět kriminalistů a podaný návrh státního zástupce na uvalení vazby.
 
Do současné doby se našim kriminalistům podařilo obviněným mužům prokázat, kromě události v Pěčíně ještě následující skutky:
  • Z budovy Obecního úřadu v obci Dolní Roveň odcizili ze 4.na 5. 5. 2010 bronzovou pamětní desku s plastickým vyobrazením vojáka a jmény vojáků padlých v 1. světové válce (škoda 600 tis. Kč).
  • V nočních hodinách 1. 6. 2010 vnikli násilným vypáčením plastových dveří do prodejny smíšeného zboží v obci Borek a odcizili odtud trezor s penězi a cigarety, vše v hodnotě více než 30 tis. Kč.
  • 19. 8. 2010 se na křižovatce silnice č. 35 v obci Horní Dohalice pokusili odcizit litinové části z památníku obětem 49. pěšího rakouského pluku z bitvy u Chlumu v roce 1866. Při pádu horní části památníku došlo k jejímu zničení, poškozeno bylo i oplocení a pískovcové schodiště. Muzeu Východních Čech způsobili škodu 1 milion Kč.
  • V druhé půlce srpna 2010 (v přesně nezjištěné době) odcizili v Dobrušce z kamenného pomníku na památku padlých v 1. světové válce měděnou desku, na které byla napsaná jména obětí války (škoda 80 tis. Kč).
  • V noci mezi 25. a 26. 8. 2010 poškodili terasová okna a vnikli do novostavby v obci Hroška a odnesli si odtud kromě měděných topenářských trubek také nové deskové radiátory, elektrokotel a vodovodní baterie.
  • Na hřbitově v Chlumci nad Cidlinou odcizili 9. 9. 2010 bronzovou sochu chlapce o výšce 70 cm, jejíž hodnota byla vyčíslena částkou 150 tis. Kč. Sochu prodali, stejně jako další materiál, do sběrných surovin.
  • V nočních hodinách z 9. na 10. 9. 2010 se vloupali do dvou chatek v zahrádkářské kolonii v Těchoníně, přičemž v jedné z nich odcizili barevný televizor, elektrické vrtačky, hifi věž s reproduktory a rychlovarnou konvici.
  • Dne 10. 9. 2010 odcizili u železničního tunelu v obci Pěčín bronzovou pamětní desku „1000 km Rakousko-Uherských drah“ z roku 1906. Škoda byla vyčíslena na nejméně 650 tis. Kč.
  • V noci 11. 9. 2010 odcizili z firemních skladových prostor v obci Hnátnice travní sekačku, křovinořez a kanystr s motorovým olejem. Majiteli tak způsobili škodu téměř 90 tis. Kč.
  • Koncem září 2010 (v přesně nezjištěné době) odcizili z rekreační chalupy v Olešnici v Orlických horách měděné žlaby a svody v délce 32 m.
  • Dne 10. 10. 2010 ve Vamberku, v Nádražní ulici odcizili z bagru asi 60 l motorové nafty, autobaterii a mazací lis.
  • Dne 19. 10. 2010 vnikli do areálu Zemědělského družstva v obci Přepychy, kde odcizili z palivové nádrže nákladního vozidla Tatra 150 l motorové nafty.
  • Dne 19. 11. 2010 odcizili rovněž motorovou naftu, tentokrát 120 l z nákladního vozidla MAN v obci Čestice.
  • V noci z 19. na 20. 11. 2010 v Nahořanské ulici v Novém Městě nad Metují odcizili z vozidla Citroen AX 11 všechny čtyři zimní pneumatiky včetně disků.
  • Koncem listopadu 2010 odmontovali a odcizili ze třech objektů v obcích Solnice a Semechnice více než 20 m měděných okapových svodů.
  • V době od 29.11 do 2. 12. 2010 odcizili na silnici č. I/14 mezi obcemi Solnice a Ještětice z uzamčené plechové bedny baterii k napájení dopravního značení včetně řídící jednotky.
  • Dne 1. 12. 2010 v obci Hřibiny vnikli do objektu místního kravína, odkud odcizili ze zaparkovaného nakladače akumulátor.
Kriminalistům se podařilo tyto případy rozplést zejména díky výpovědím podezřelých i poškozených. Ti uváděli podrobně okolnosti, za kterých vloupání a krádeže zjistili a kvalitně popsali odcizené věci. Při domovních prohlídkách policisté zajistili i velké množství věcí pocházející z uvedené trestné činnosti. Předpokládáme, že výše škody není konečná, kriminalisté dál případ šetří a s největší pravděpodobností budou objasňovány další skutky, které má tato organizovaná skupina na svědomí. V případě odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na 10 let.
 
Objasněním této rozsáhlé trestné činnosti zaznamenali rychnovští kriminalisté, společně s kolegy z krajského ředitelství, další významný úspěch v boji proti sériovým krádežím, jejichž jediným motivem je finanční prospěch pachatelů. Ti se domnívají, že jim tento zdroj obživy bude beztrestně procházet na úkor poctivých pracujících spoluobčanů.
  
mjr. Mgr. Ivana Ježková
6. 12. 2010
tisková mluvčí, tel. 602651187 
Odkazy do noveho okna

01- el. traktůrek

01- el. traktůrek 

Detailní náhled

02 - el. nářadí

02 - el. nářadí 

Detailní náhled

03 - obrazy

03 - obrazy 

Detailní náhled

04 - nářadí

04 - nářadí 

Detailní náhled

05 - sporák

05 - sporák 

Detailní náhled

06 - rádio a další věci

06 - rádio a další věci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem