Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Gang vykradačů byl v noci rozprášen

Jihočeští kriminalisté v noci zadrželi pachatele, kteří řídili minimálně 80 vloupaček v Jihočeském i Plzeňském kraji. (Hlasová schránka 974 221 116)  

Jihočeští kriminalisté včera v noci uzavřeli rozsáhlé několika měsíční vyšetřování desítek krádeží vloupáním do různých objektů a také podvodů na území Jihočeského a Plzeňského kraje. Při rozsáhlé noční akci zadrželi specialisté zásahové jednotky jihočeského policejního ředitelství tři podezřelé osoby. Dva ze zadržených mužů dnes převzali usnesení o svém trestním stíhání. Kriminalisté oba muže obvinili z pokračujícího zločinu krádeže, spáchaného formou spolupachatelství, z pokračujícího trestného činu porušování domovní svobody, z pokračujícího trestného činu poškozování cizí věci a z podvodu. Třiceti sedmi letý pachatel ze Strakonicka a jeho mladší devětadvacetiletý společník plánovali, řídili, typovali a i dalšími způsoby řídili či organizovali trestnou činnost, kterou s nimi vykonával třetí, při nočním zátahu zajištěný muž.


Noční zátah
Pachatelé se od září loňského roku vloupali do osmdesáti objektů. Kradli převážně nářadí, přívěsné vozíky, sekačky. V některých případech si šli pro předem vytypované věci na objednávku, například pro zahradní traktor za zhruba 50 000 tisíc v obci Hradiště na Plzeňsku. V objektu sběrných surovin zase po rozstřihání plotu odcizili železný šrot a v jiné sběrně posléze prodali. V dalším případě letos v lednu krumpáčem rozbili nádrže pěti zaparkovaných zemědělských strojů a odčerpali několik set litrů nafty. V několika případech byli při svých „vloupačkách“ vyrušeni příjezdem policejních hlídek a tak bez lupu z míst uprchli. Stopy zanechané na místě však kriminalistům mnoho napověděli. Odcizené zboží pak oba hlavní pachatelé prodávali překupníkům po celém území České republiky. Stejně tak naložili i s nářadím, které si v několika případech v hodnotě pár set tisíc korun vypůjčovali na různé osobní doklady po půjčovnách v obou krajích. Pachatelé způsobili škodu ve výši zhruba 1 700 000 korun.


Noční zátah I.
Kriminalisté v dubnu zadrželi dva zlodějíčky ze Strakonického okresu a to za krádeže vloupáním do několika různých objektů. Postupně pak podrobnými a opakovanými výslechy i zajištěním dalších materiálů a důkazů zjistili, že za desítkami dalších vloupání stojí obviněná dvojice. Zadržení muži vloupačky plánovali a řídili, své pomocníky pak také k vloupáním pravděpodobně v několika případech i nutili, vydírali je či jim vyhrožovali. Včerejší noc však tato jihočeská zlodějská chobotnice uvízla při plánovaném zátahu v síti.


Kriminalisté na oba pachatele podali podnět k návrhu na vzetí do vazby.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

16. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem