Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Fyzické testy příslušníků Policie České republiky

Žadatel se domáhal informací ohledně fyzických testů příslušníků Policie České republiky.  

Konkrétně požadoval odpovědi na následující otázky:
1. Z čeho se skládají fyzické testy příslušníků Policie ČR? 
2. Jak často (intervaly) se tyto konají?
3. Kdo jejich složení kontroluje?
4. Co hrozí příslušníkovi, který je nesloží?

Policie České republiky jako povinný subjekt poskytla žadateli následující informace:
Ad 1. Příslušníci Policie České republiky jsou rozděleni do výcvikových skupin podle služebních míst, na kterých jsou zařazeni. Pro každou výcvikovou skupinu je stanovena testová baterie složená z několika motorických testů. Výčet motorických testů:
  • člunkový běh
  • přítahy na hrazdě (opakovaně)
  • kliky ve vzporu ležmo (opakovaně)
  • celomotorický test v délce 2 minut (opakovaně)
  • běh na 1 000 metrů.
 
Například pro policisty, kteří provádějí základní policejní činnosti v oblasti dohledu nad veřejným pořádkem a bezpečností, je stanovena testová baterie složená s testů č. 1, 3, 4 a 5.
 
Ad 2. Policistovi, který splní předepsané testy, je vystaveno osvědčení o fyzické způsobilosti pro výkon služby na konkrétním služebním místě. Doba platnosti osvědčení se pro jednotlivé výcvikové skupiny liší v rozmezí od 6 měsíců do 5 let od data splnění testů.
Ad 3. Příslušný služební funkcionář jmenuje pro organizaci, vedení a vyhodnocení testů nejméně tříčlennou komisi. Členem této komise je vždy instruktor služební přípravy a policista nebo zaměstnanec Policie České republiky zařazený v příslušném personálním oddělení.
Ad 4. Pokud policista nesplní podmínky fyzické způsobilosti, může testy opakovat. Testy se opakují v plném rozsahu. Testy fyzické způsobilosti jsou součástí služební přípravy a výsledky dosahované policistou ve služební přípravě jsou jedním z kritérií jeho služebního hodnocení. Příslušný služební funkcionář je povinen průběžně kontrolovat a vyhodnocovat provádění služební přípravy a na základě výsledků dosahovaných jednotlivými policisty přijímat odpovídající opatření.  
 
PhDr. Jiří Vokuš, 18. 9. 2013

vytisknout  e-mailem