Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Fotbalové utkání, antipyrex síť a žiletkový drát

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost a odpověď: 

"..... Vás žádám o poskytnutí informací souvisejících s fotbalovým utkáním mezi FC Baník Ostrava a SK Slavia Praha, které se konalo ve středu 11. května 2022. Jak je patrné na následující fotografii je zjevné, že v sektoru pro fanoušky hostí byla umístěna sít a žiletkový drát.

Síť měla být instalována „na žádost Policie“.

Krátce před tímto fotbalovým utkáním se na stejném místě konalo cvičení, které mělo policisty na zásah proti fanouškům připravit (https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/policiste-se-na-stadionubaniku-servali-s-vojaky-i-na-slavii-to-muze-byt-peklo-2.html). Jak je patrné z fotografií přiložených k danému článku, během tohoto cvičení se v sektoru pro hostující fanoušky ani síť, ani žiletkový drát nenacházel. Pro ilustraci jednu z fotografií pořízenou při cvičení přikládám.

S ohledem na shora uvedené si dovoluji požádat o odpovědi na tyto otázky:

  1. Byla síť instalována na pokyn (nebo na žádost) Policie ČR? Pokud ano, na základě jakého
    právního předpisu byl takový pokyn (nebo taková žádost) udělen. Kdo jej (ji) udělil? Z jakého
    důvodu? Jakou formou? Existuje-li takový pokyn (taková žádost) v listinné podobě, žádám
    o poskytnutí anonymizované fotokopie.


2) Byl žiletkový plot instalován na pokyn (nebo na žádost) Policie ČR? Pokud ano, na základě
jakého právního předpisu byl takový pokyn (nebo taková žádost) udělen. Kdo jej (ji) udělil?
Z jakého důvodu? Jakou formou? Existuje-li takový pokyn (taková žádost) v listinné podobě,
žádám o poskytnutí anonymizované fotokopie.“

Povinný subjekt žádost posoudil a poskytuje Vám informace (odpovědi):

Nejprve uvádíme, že informací se pro účely InfZ rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči.

K bodu č. 1):  Ze zaznamenané informace - Zápisu bezpečnostní a organizační porady FC Baník Ostrava k pořádání domácích utkání nadstavby Fortuna ligy 2021/22 vyplývá, že v souvislosti s předmětným fotbalovým utkáním ze dne 11. května 2022 konaným v Ostravě mezi FC Baník Ostrava a Sk Slavia Praha vyzvali zástupci Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, zástupce Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a zástupce Vítkovice arény, a.s. ke svěšení před sektory hostů instalovanou, ale nespuštěnou antipyrex síť.

Požadavek byl za Policii ČR, resp. Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje vznesen na základě ustanovení § 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. V tomto konkrétním případě byl zápas vyhodnocen jako vysoce rizikové utkání, kde hrozilo reálné riziko použití vystřelovací pyrotechniky s následným možným ohrožením domácích diváků na hlavní kryté tribuně, ale samostatně také hráčů, rozhodčích, pořadatelů nebo podavačů míčů v okolí hrací plochy nebo přímo na ní.

Dokument FC Baník Ostrava, a.s., jehož součástí je požadavek, Vám poskytujeme v anonymizované podobě. Vzhledem k výlukám z poskytování informací podle InfZ povinný subjekt dokument anonymizoval v rozsahu možných výluk uvedených v § 7 - § 11 InfZ, např. s ohledem na ochranu osobních údajů či osobnostních práv. S anonymizací (začerněním) jste v žádosti vyjádřil souhlas.

K bodu č. 2):  Ne.

Doprovodná informace: Dokument byl poskytnut pro účely této konkrétní žádosti v režimu InfZ, nebude zveřejněn dálkovým přístupem. 

vytisknout  e-mailem