Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Fiktivními doklady za neuskutečněné reklamní služby měli připravit stát o miliony

MS kraj - obvinění šesti fyzických a jedné právnické osoby 

V tomto období byla završena intenzivní dlouhodobá práce krajských kriminalistů na úseku hospodářské trestné činnosti, týkající se protiprávního jednání organizované skupiny osob, které měly podvést stát minimálně o částku 33 milionů korun. Na případu spolupracovali kriminalisté s pracovníky Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj metodou KOBRA. 

Policisté z odboru hospodářské kriminality zasahovali v tomto období v Ostravě, Opavě, Frýdku Místku a Zlíně. Zadrželi sedm osob, které byly podezřelé z rozsáhlé trestné činnosti. Policisté provedli několik domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Zajistili písemné materiály, faktury, účetní podklady, firemní razítka, mobilní telefony, výpočetní techniku, finanční hotovost přesahující 4 miliony korun a movité věci (zejména vozidla, ale také loď). Dozorovému státnímu zástupci navrhli zajištění nemovitosti v hodnotě přesahující 11 milionů Kč.

Vrchní komisařka zahájila trestní stíhání šesti osob (mužů) ve věku od 31 do 64 let a jedné právnické osoby a to ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Trestní stíhání je u dvou z obviněných vedeno vazebně.  

Dva hlavní obvinění, jako statutární zástupci právnické osoby, se měli dohodnout s třetím obviněným, který měl opatřit fiktivní účetní doklady vystavené na obchodní korporace bez skutečné podnikatelské činnosti. Do čela těchto společností měli být dosazeni účelově další tři spoluobvinění s tím, že mají převzít jednatelství, založit bankovní účet a více se o chod firem nestarat. Za tyto firmy jeden z hlavních obviněných měl vystavovat fiktivní účetní doklady o realizovaných reklamních službách a zboží v oblasti motoristického sportu, ačkoliv taková činnost v deklarovaném množství a deklarovaných částkách realizována nebyla. Tyto doklady měly být zaúčtovány do účetní evidence právnické osoby hlavních obviněných. Na základě fiktivních dokladů byly u finančního úřadu v účetním období 2016 a 2017 neoprávněně deklarovány nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty na vstupu a tím došlo ke zkrácení této daně ve výši uváděných, nejméně 33 milionů korun.

 Pokud byl některý z nastrčených jednatelů předvolán k výslechu u správce daně, měla mu být jeho výpověď hlavními organizátory dopředu sepsána a on se ji naučil nazpaměť.

Obviněným hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.                                                                              

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

20. července 2020

Odkazy do noveho okna

hospodářská trestná činnost

hospodářská trestná činnost 

Detailní náhled

hospodářská trestná činnost

hospodářská trestná činnost 

Detailní náhled

hospodářská trestná činnost

hospodářská trestná činnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem