Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fiktivní sňatky

Cizinecká policie začala intenzivně spolupracovat s Interpolem  

Ke konci roku 2009 se potvrdily informace, že fiktivní sňatky, které se značným způsobem rozmohly na našem teritoriu, napomáhají k legalizaci pobytů cizinců, zejména ze Severní Afriky.Cizinecká policie začala v této oblasti intenzivně spolupracovat s Interpolem (jejich cestou jsme oslovili zahraniční kolegy na Kypru, v Nigérii, Tunisu a Egyptě) a se Zvláštním matričním úřadem v Brně, kde se evidují veškeré uzavřené sňatky občanů ČR v zahraničí.

Z předložených dokumentů jsme podle určitých indicií natipovali rizikové sňatky, které jsme důsledně jeden po druhém prověřovali. V prvopočátku se jednalo o 21 podezřelých párů z východních Čech, na které jsme se aktivně zaměřili. Ve velmi krátké době, po prováděných šetřeních, jsme okruh podezřelých sňatků rozšířili o dalších šest dvojic.
 
Vše se odehrává několika způsoby:
Ze zjištěných případů je pro cizince nejrozšířenější a zároveň nejjistější forma za úplatu. Zprostředkovatel nabídne Čechovi nebo Češce ze slabší sociální vrstvy výdělek ve výši 20 – 50.000 Kč a zaplacení dovolené v exotické destinaci. Po příjezdu do cílové destinace se v krátké době odehraje svatba. Český občan po návratu z ciziny nahlásí na Zvláštní matriční úřad sňatek, který je tímto způsobem našimi úřady legalizován. Cizinec si v domovském státě požádá o vízum, které bez sebemenších problémů obdrží. Tím to pro ženicha nebo nevěstu ale nekončí, v krátké době většinou přijde další nabídka. Pokud se jim podaří sehnat v okolí svých známých dalšího klienta k sňatku v cizině, letí za odměnu zdarma na další exotickou dovolenou. Zde  jsou mimochodem i svědkem na předmětné svatbě. Tím se okruh potencionálních zájemců neustále rozšiřuje.

Druhý způsob je zajištěn tak, že po příletu na vytouženou dovolenou si potencionální „oběť“, která je na dovolené sama, vyhlídnou tzv. naháněči již na letišti, hotelu nebo na pláži. S touto ženou poté naváže cizinec  kontakt.  Není pro něho problém získat si její náklonnost  a  okouzlit ji.  Pak je jen otázkou času, kdy padne nabídka k sňatku. Po svatbě je scénář stejný, jako při prvním modelu.

Třetí způsob využívá sociální internetové sítě. Přes známé a kamarády, kterým se již v ČR podařilo pobyt legalizovat (sňatkem, studiem, prací), se zájemcům o sňatek podaří zajistit kontakty na sociálních sítích, kde se seznamují s předem vytipovanými občany ČR. Jejich cílem je pozvat po určité době našeho občana k sobě domů a přejít na druhý model seznamování, tedy vytvořit dojem zamilovaného partnera.

V současné době je již deset osob pravomocně odsouzeno pro trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území ČR, ve čtyřech případech je vedeno trestní řízení, které je těsně před podáním obžaloby. U dalších čtyř podezřelých se sice podařila prokázat účelovost sňatku, nikoliv však za úplatu. S těmito podezřelými bude dále vedeno správní řízení, na jehož konci bude s největší pravděpodobností rozhodnutí o ukončení pobytu v České republice. Těm, kdo napomáhali, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí
1. 2. 2011

vytisknout  e-mailem