Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Falešný vnuk okradl důchodkyni

Sedmaosmdesátiletá žena přišla o 20 tisíc korun  

O dvacet tisíc korun přišla v pátek 19. listopadu 2010 důvěřivá sedmaosmdesátiletá důchodkyně z Hradce Králové, která se nechala napálit dvojicí neznámých podvodníků.

Jeden z podvodníků vytočil v pátek dopoledne její telefonní číslo a představil se v telefonu jako její vnuk. Po krátkém rozhovoru důchodkyni požádal o půjčení sedmdesáti tisíc korun, které potřeboval na koupi automobilu. Tvrdil, že chce překvapit rodinu a navíc, že jde o velmi výhodnou koupi.
Babička mu sdělila, že by mu mohla půjčit dvacet tisíc korun. Víc peněz totiž doma neměla. Údajný vnuk s částkou souhlasil a slíbil jí, že jí peníze vrátí příští týden. Podvodník staré paní ještě řekl, že pro peníze pošle svého kamaráda. O chvíli později u jejich dveří v Šimkově ulici v centru krajského města zazvonil asi pětatřicetiletý muž. Poté, co mu žena předala peníze, odešel směrem k pekárně v Šimkově ulici v Hradci Králové. O tom, že své úspory dala cizímu člověku, se dozvěděla později, když se spojila s rodinou.

Podvodníkovi mohlo být kolem pětatřiceti let, vysoký mohl být asi 170 centimetrů, štíhlé postavy, blond vlasů. Na sobě měl tmavohnědé látkové sako a bílé plátěné kalhoty. Mluvil plynně česky.

Případ je šetřen pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na dvě léta.

Na Hradecku se jedná o první případ. Lze předpokládat, že podvodníci mohou tuto fintu kdykoliv znovu použít.

Od začátku letošního roku (od 1. ledna do 19. listopadu 2010) policie na Hradecku zaznamenala 13 případů okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky 765 tisíc korun.

Související dokument:  Důchodce přišel o 235 tisíc korun

nprap. Anna Pešavová - 22. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem