Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešný energetik v Přerově okradl stařenky

PŘEROV - Tři ženy muže vpustili do bytu. 

Přerovští policisté prověřují případ falešného pracovníka energetické společnosti, který včera ve třech případech pod falešnou záminkou kontroly dokladů a spotřebičů vnikl do bytu seniorů v ulicích Trávník a Želatovská v Přerově. Muže ve všech třech případech ženy ve věku 76 až 85 let do bytu pustily dobrovolně. Muž toho poté využil k tomu, že se v nestřežené chvíli pokusil prostory bytu prohledat a odcizit finanční hotovost. Ve dvou případech se mu to podařilo a ženám z volně odložených peněženek odcizil po 500 korunách. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádež. Za ty dosud neznámému pachateli v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Jedna z poškozených žen po odchodu „technika“ telefonicky kontaktovala energetickou společnost, kde zjistila, že žádný firemní pracovník v uvedené lokalitě kontroly neprovádí. Kdyby tuto telefonickou kontrolu provedla před jeho vpuštěním do bytu a následně věc oznámila na policii, předešla by okradení a podvodník mohl být dopaden.

Případné další poškozené žádáme, aby se obrátili na policii.

Preventivní rady:

* nikdy neotvírejte cizím a předem neohlášeným lidem

* na dveře si pořiďte bezpečnostní řetízek a používejte ho

* protože si zloději často předem tipují své oběti, pokuste se jim neprozradit, že jste staršího věku, či že v bytě žije žena sama.Takovým opatřením může být již změna jmenovky na zvonku či poštovní schránku. Raději než ženské jméno na jmenovku dejte příjmení v množném čísle. To platí tím spíše, když má žena křestní jméno, které se dnes již mnoho nepoužívá - například Novákovi místo Jenovéfa Nováková.

* pokud vás zástupce firmy v místě bydliště navštíví, chtějte vidět služební průkaz a pokud není návštěva předem ohlášená, telefonicky si ji u firmy ověřte. Teprve poté můžete pracovníka vpustit k zařízení instalovanému v bytě (elektroměr, plynové spotřebiče apod.).

* pokud zaznamenáte pohyb podezřelých osob v okolí, vždy kontaktujte policii

por. Mgr. František Kořínek

23. března 2017

vytisknout  e-mailem