Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Falešní žadatelé o pomoc

Terčem podvodníků senioři 

Policisté Rychnovska v posledních týdnech evidují zvýšený počet případů, ve kterých se obětmi stávají zejména starší, opuštění občané či lidé žijící v méně obydlených lokalitách. Podobné případy se už bohužel staly v celé řadě obcí republiky, a to i v minulosti.
Scénáře této trestné činnosti, páchané zejména na seniorech, jsou většinou obdobné. Skupinka lidí, hovořících slovensky, buď nabízí k prodeji nádobí, deky či jiný sortiment nebo přichází vyplatit nejrůznější přeplatky či výhry. Osoby často také žádají o vodu do nepojízdného auta či na zapití léku. Cílem je vždy zjistit, kde mají oslovení lidé uloženy své úspory, které jsou často v řádech desítek tisíc korun, pak je zabavit, odlákat a peníze ukradnout. Lup samotný převážně proběhne tak rychle a nenápadně, že poškození lidé mnohdy až po delší časové prodlevě zjistí, že byli okradeni.
Poslední scénář, se kterým se nejen policisté na Rychnovsku setkali, je opravdu cynickou ukázkou bezcharakternosti těchto podvodníků. Slušně vystupující skupinka slovensky mluvících lidí uvádí, že měla dopravní nehodu, při které se jejich spolucestující vážně zranil. Osloveným lidem sdělují, že vzhledem k tomu, že nejsou u nás pojištění, nemůžou lékaři provést život zachraňující operaci a pokud neseženou okamžitě peníze, jejich známý zemře. Na důkaz svých slov někdy před poškozenou osobou i fiktivně telefonují s lékařem. Jako zástavu za finační půjčku ponechávají u poškozeného různá zavazadla a kufříky s údajně cennými věcmi, doklady nebo cizí měnou, do kterých důvěřivé osobě zakážou nahlížet, dokud si pro ni sami nepřijdou zpět.
Bohužel i na Rychnovsku už policisté v posledních týdnech zaregistrovali několik takovýchto případů, kdy se obětí stal důchodce, který pro svoji důvěřivost a ochotu pomoci přišel i o všechny své úspory. Hranice drzosti a bezcitnosti u těchto pachatelů je bezmezná.
Poslední případ, který rychnovští kriminalisté šetří, se stal ve čtvrtek 14.května 2009 přímo v Rychnově nad Kněžnou. Jednoho z důvěřivých občanů oslovila skupinka lidí, žádající finanční pomoc pro zraněného příbuzného z dopravní nehody. Na poškozeném muži neznámý pachatel vylákal několik desítek tisíc korun.

Policie ČR všechny občany důrazně varuje a nabádá - nedůvěřujte cizím lidem ! Neotvírejte jim, nevpouštějte je za žádnou cenu do svého obydlí či bytu, nenasedejte s nimi do auta ! Tito lidé jsou otrlí a zdatní podvodníci, kteří vědí, jak vás rychle a nenápadně okrást. Požadujte průkazy totožnosti, odmítejte jakékoliv nabídky a v případě jakékoliv pochybnosti nebo strachu ihned volejte na bezplatnou linku 158. Zkuste si zapamatovat barvu či značku jejich vozidla nebo to, jak osoby vypadaly. Buďte ostražití a nevěřte lidem, které neznáte !
A hlavně nezapomeňte na jednoduché pravidlo – pokud vám někdo neznámý chce vyplácet peníze, vždy se jedná o podvodníka !!!


 

vytisknout  e-mailem