Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Falešní investiční poradci opět na scéně

Novojičínsko – policisté evidují další případ. 

Postarší muž z Novojičínska si na internetu všiml webové stránky, která nabízela výhodné zhodnocení finančních prostředků. Jakmile zde zadal své kontaktní údaje, tak se mu následující den telefonicky ozval neznámý muž, který mu zaslal do e-mailu odkaz na přihlášení k platformě pro investování i s přihlašovacími údaji. Dalšího dne pak byl kontaktován údajným manažerem společnosti, který poškozenému doporučil, aby si do počítače stáhl aplikaci Dwagent, která má umožnit dálkový přístup. Jakmile muž tento program stáhl, nainstaloval a odsouhlasil povolení k dálkovému přístupu, začal údajný „manažer“ kouzlit. Zvláštní muži nepřišlo ani to, že si volali několik dní takřka denně a pokaždé byl touto osobou kontaktován z jiného telefonního čísla. Na základě formuláře, který volající poškozenému zaslal, tento provedl zahraniční platbu a poslal několik různých finančních částek. Domnělý zástupce společnosti mu dokonce i pomohl sjednat si u jedné z bankovních společností úvěr. Když bylo na investiční platformu zasláno takřka 8.000 eur, tedy přes 200.000 korun, změnila se hodnota investice na 18.000 USD (v přepočtu přes 400.000 korun), a tak poškozený zažádal o výběr této částky, respektive její zaslání na účet. Na to mu však bylo sděleno, že před tímto krokem je potřeba uhradit depozit ve výši poloviny požadované částky, tudíž by bylo nejlepší zažádat si o další půjčku. Ta byla však domovskou bankou poškozeného zamítnuta, a tak zkusil jinou bankovní společnost. Tentokrát uspěl, ale jakmile chtěl peníze přeposlat na zahraniční účet, byla transakce zastavena s tím, že se jedná o podezřelou platbu. Zkusil proto peníze poslat z jiného účtu, tam však byla platba taky zamítnuta. Falešný investiční poradce mu pak poradil, že má zavolat na bezpečnostní oddělení banky a tam jim říci, že se jedná o peníze pro dceru, která žije v zahraničí. Jakmile se však pracovnice banky zeptala, zda jeho dcera žije v Anglii a poté hned ve Španělsku, tak již pracovnici banky poškozený vše řekl a ta mu doporučila obrátit se na policii. Celkem tak přišel o více než 200.000 korun.

Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což v pachateli v případě jeho dopadení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Opět v těchto případech apelujeme na veřejnost, že je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti. Nikomu za žádných okolností nepovolujte vzdálený přístup ke svému počítači a neinstalujte si na výzvu volajícího do svého zařízení žádné aplikace. Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.

por. Mgr. Pavla Procházková
oddělení tisku
27. února 2024

vytisknout  e-mailem