Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Falešnému bankéři se podařilo získat nemalé peníze

BEROUNSKO – Žena se řídila pokyny podvodníka a přišla o několik set tisíc korun. 

Kriminalisté se zabývají případem falešného bankéře, za něhož se vydával neznámý pachatel. Tomu se podařilo vystrašit ženu pod legendou napadení jejího účtu, kdy může přijít o veškeré své peníze. Od té chvíle se žena řídila instrukcemi a přišla o nemalé peníze.

Neznámý muž telefonicky kontaktoval 52letou ženu, které se představil jako osobní bankéř a jeho povinností je oznámit, že jí někdo napadl účet a je potřeba v tomto udělat kroky. Žena z obavy, že by mohla přijít o veškeré své finance, postupovala poctivě podle pokynů „ochotného bankovního rádce“. 

První instrukcí byla ta, že je nutné zažádat o předem schválený úvěr v maximální výši, a to údajně z bezpečnostních důvodů, aby si nemohl úvěr na ni vzít pachatel, který se pokoušel účet napadnout. Jako druhý krok následovalo převedení peněz z půjčky, včetně těch, které v internetovém bankovnictví měla a odeslat je na několik účtů zřízených bankéřem, tedy podvodníkem. Vzhledem k tomu, že žena měla více svých účtů, podvodník ji přesvědčil k tomu, aby pro jistotu i z těchto odeslala všechny finanční prostředky na konkrétní účty, které jí zřídil. Žena rádoby bankéře do posledního bodu poslechla a nakonec mu sdělila přihlašovací údaje k elektronickému bankovnictví a ten během chvíle odčerpal veškeré peníze. 

Poškozená naletěla zkušenému podvodníkovi, kvůli němuž a její důvěřivosti přišla o více než 300 tisíc korun českých.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě jeho zjištění hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
5. ledna 2024

vytisknout  e-mailem