Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Evropský den obětí trestných činů

Praha venkov - VÝCHOD - Policisté dnes ve dvanáct hodin uctili minutou ticha oběti trestných činů rozsvícením majáků policejních vozidel. 

Dnenší den 22. února 2024 je Evropský den obětí trestných činů. Ve spolupráci s Probační a mediační službou uctíváme a podporujeme ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami v celé republice se tak rozblikaljí majáky služebních vozidel. Tímto symbolizujeme skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc. 

Evropský den obětí trestných činů je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Cílem tohoto dne je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Stejný úkol si klade také Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací a pomáhá v boji proti předsudkům. Požádat o pomoc či odbornou radu mohou tyto osoby aktuálně v 74 střediscích po celé republice.

Pomoc obětem trestných činů je pro justici důležité téma, je dobré si připomenout, že i v České republice existuje rozsáhlá síť profesionálů, na které se může každý obrátit. Jedná se nejen o státní instituce, ale i neziskový sektor, kde jsou odborníci, kteří jsou vždy připraveni citlivě řešit krizové situace, vzájemně se doplňovat a spolupracovat.

Práva obětí jsou ukotvena v zákoně č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů.

Připomeňme si, že nejsme bezmocní! Důležité je nebát se a nemlčet!

prap. Veronika Borovičková 
22. února 2024

Odkazy do noveho okna

OOP Odolena Voda

OOP Odolena Voda 

Detailní náhled

OOP Úvaly

OOP Úvaly 

Detailní náhled

OOP Brandýs nad Labem

OOP Brandýs nad Labem 

Detailní náhled

DI Praha venkov - VÝCHOD

DI Praha venkov - VÝCHOD 

Detailní náhled

OOP Čelákovice

OOP Čelákovice 

Detailní náhled

Leták Evropský den obětí trestných činů

Leták Evropský den obětí trestných činů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem