Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Evropská dohoda ADR

Ms kraj: Policisté kontrolovali dodržování povinností při přepravě nebezpečných věcí 

Rovněž moravskoslezští policisté se v průběhu uplynulých dvou dnů zaměřili na kontroly řidičů a vozidel přepravující po komunikacích nebezpečné věci

Jednalo se o akci součinnostní, které se zúčastnili policisté našeho krajského ředitelství, konkrétně dálničních oddělení Ostrava a Mankovice a oddělení silničního dohledu, dále Celní správa ČR, Hasičský záchranný sbor a Centrum služeb pro silniční dopravu.

Akce probíhala ve středu a ve čtvrtek na dálnici D1 v dopoledních i odpoledních hodinách. Policisté se zaměřili primárně na dodržování povinností při přepravě nebezpečných věcí dle Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí ADR. Jedná se o vozidla převážející například hořlavé a chemické látky, výbušné látky či munici. Vzhledem k charakteru uvedeného lze hodnotit každé porušení jako závažné. Převozy podléhají přesně stanovenému režimu. Řidiči musí například disponovat doklady k nákladu, mít řádně označené vozidlo, speciální ochranné pomůcky… Policisté, kteří uvedenou oblast kontrolují, jsou vybaveni potřebnými znalostmi, které neustále rozšiřují, rovněž v návaznosti na aktuální legislativu. Jedná s v podstatě o specialisty. A samotná kontrola těchto vozidel a řidičů je oproti kontrole „běžného“ vozidla z hlediska času i několikrát delší.

V loňském roce zkontrolovali moravskoslezští policisté 140 vozidel podléhající dohodě ADR. Porušení předpisů zjistili v 10 %. Jednalo se nejčastěji o nesprávně (nedostatečně) upevněný náklad, nesprávné označení vozidla nebo porušení v oblasti doby jízdy a přestávek.

Tato dvoudenní akce nebyla v žádném případě výjimečná. Jednalo se o řekněme speciální akci, při které policisté jen zintenzivnili svoji kontrolní činnost, současně za spolupráce s dalšími subjekty. Policisté se však na tuto oblast zaměřují po celý rok, při každodenním výkonu služby.

Doplním, že policisté kontrolovali při akci samozřejmě dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích – tedy, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů, kontrolovali technický stav vozidel, dodržování stanovené rychlosti, záznamová zařízení (tachografy) a obecně sociální předpisy (doby jízdy a přestávky).

Výsledky dopravní akce: 

Policisté zkontrolovali v průběhu akce celkem 41 vozidel, přičemž 12 z nich podléhalo řežimu ADR (přeprava nebezpečných věcí). U těchto vozidel zjistili dvě porušení v oblasti ADR. Policisté uložili dvojici řidičů pokutu v příkazním řízení na místě (souhrnná výše 7 000 korun). V jednom případě se jednalo o porušení doby řízení a přestávek a nepředložení předepsané dokumentace k přepravě věcí. Policisté zde současně uložili kauci 60 000 korun a porušení dopravce oznámili příslušnému správnímu orgánu. Ve druhém případě zjistili, že je na vozidle nesprávně zajištěný náklad, současně že přívěs není technicky způsobilý k jízdě, neboť má neplatnou technickou kontrolu.

Policisté zjistili další 3 případy porušení v oblasti sociálních předpisů (nedodržení bezpečnostních přestávek v jízdě, doby odpočinu a nedostatky v záznamových listech). V 17 případech zkontrolovali tachograf, přičemž překročení nejvyšší stanovené rychlosti zaznamenali v 1 případě.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 17. května 2019

vytisknout  e-mailem