Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Evakuace v Záběhlicích

Prvotní nález podezřele vyhlížejícího předmětu odhalil značné množství munice. 

Včera kolem jednadvacáté hodiny jsme přijali oznámení o nálezu údajně nášlapné miny v jednom z bytů v ulici Želivecká v Praze 10. Ten vyklízeli příbuzní po svém rodinném příslušníkovi, který byl vášnivý sběratel vojenských předmětů.

Na místo se, krom dalších policejních složek, dostavil i policejní pyrotechnik. Ten následně konstatoval, že tento konkrétní předmět není nijak nebezpečný, neboť se jedná o alternátor, což ale laik nemusí na první pohled rozeznat. Nicméně při další prohlídce bytu našli policisté značné množství vojenské munice, volně uložené na různých místech bytu.

Jelikož v danou chvíli nemohl nikdo jednoznačně říci, že je či není munice nebezpečná, bylo na místě zajistit bezpečí nezúčastněným osobám, především pak nájemníkům ostatních bytů panelového domu. Proto pyrotechnik nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu. Na té se podíleli policisté v úzké spolupráci s hasiči Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Ti také zajistili pro obyvatele vyklizených bytových jednotek evakuační autobus. Opustit své domácnosti muselo celkem 26 osob.

Po provedení evakuace, která trvala přibližně do půlnoci, zahájil pyrotechnik prohlídku veškeré nalezené munice. S ohledem na značné množství zájmových předmětů vyslovil pyrotechnik předpoklad, že celkové ohledání bude trvat několik hodin.

V tuto chvíli nehrozí nikomu přímé nebezpečí, nicméně situaci ani v nejmenším nepodceňujeme.

por. Mgr. Tomáš Hulan 11. 9. 2017

Doplnění 11. 9. 2017 - 15.35

Pyrotechnici na místě události neustále provádí prohlídku a třídění zbraní a munice, což dle jejich předběžného odhadu potrvá minimálně do osmi hodin večer. Nutno zmínit, že se jedná pouze z jejich strany o hrubý předpoklad, který se může kdykoli změnit. Do této doby se nemohou obyvatelé bytů vrátit domů.

Doposud nalezené věci pyrotechnici hodnotí jako munici z druhé světové války, puškové granáty, ruční granáty, dělostřeleckou a imitační munici. Naštěstí žádnou ze zajištěných věcí pyrotechnici nevyhodnotili jako rizikovou, pro jejíž nebezpečnost by bylo nutné například rozšířit evakuační perimetr.

V průběhu dne na celé události participovali také středočeští kriminalisté. Ukázalo se totiž, že zemřelý muž vlastnil dvě další nemovitosti. Jednu v Roztokách u Prahy a druhou poblíž Roztok. I v těch bylo na místě provést prohlídku, zda se zde nenachází další nebezpečný materiál. Prohlídkou těchto budov kriminalisté zjistili, že zde zemřelý neskladoval žádnou další munici.

K osobě muže lze říci, že ten nevlastnil zbrojní průkaz pro žádnou kategorii. Proto je jednoznačné, že veškeré zbraně a munici přechovával protiprávně. Pokud by totiž chtěl vlastnit takový vojenský materiál, musel být držitelem skupiny A, ke které by navíc potřeboval zvláštní výjimku. Navíc by k takto velkému množství arzenálu musel mít speciálně upravené skladovací prostory.

O dalším vývoji celé situace budeme v případě nových skutečností informovat.

por. Mgr. Tomáš Hulan

Doplnění 11. 9. 2017 – 19.30

Pyrotechnik ukončil ke dvacáté hodině úplnou evakuaci a s tím spojenou uzávěru panelového domu v Želivecké ulici pro jeho nájemníky. Stalo se tak poté, co pyrotechnik zajistil veškerou munici, kterou bylo možné vnímat jako nebezpečnou.

Odklízení maket, nebo znehodnocené a nefunkční munice bude ale probíhat minimálně až do zítřejšího dne. V souvislosti s tím bude v domě ještě stále omezení pro jeho obyvatele, spočívající v uzávěře patra, kde se předmětný byt nachází a pater nad a pod ním.

Z tohoto místa bychom chtěli poděkovat všem obyvatelům domu v Želivecké ulici, kteří byli včera v noci vytrženi evakuací ze svých domovů, za pomoc, pochopení a spolupráci.

Stejně tak děkujeme všem spolupracujícím subjektům, tedy pražským hasičům, pražským záchranářům, pražskému dopravnímu podniku a dalším, kteří s námi na zvládnutí této mimořádné události spolupracovali a ještě stále spolupracují.

por. Mgr. Tomáš Hulan

Odkazy do noveho okna

1 evakuce v Želivecké (1)

1 evakuce v Želivecké (1) 

Detailní náhled

2 evakuce v Želivecké (2)

2 evakuce v Želivecké (2) 

Detailní náhled

3 evakuce v Želivecké (3)

3 evakuce v Želivecké (3) 

Detailní náhled

4 evakuce v Želivecké (4)

4 evakuce v Želivecké (4) 

Detailní náhled

5 evakuce v Želivecké (5)

5 evakuce v Želivecké (5) 

Detailní náhled

6 evakuce v Želivecké (6)

6 evakuce v Želivecké (6) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem