Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Emisní povolenky – škoda 378 milionů Kč

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech obvinili dva muže z daňové trestné činnosti, která se týká obchodů s emisními povolenkami.  

Podle závěrů kriminalistů měli oba muži, jako zástupci jedné obchodní společnosti, v roce 2010 deklarovat nákupy emisních povolenek od dvou českých právnických osob. Tyto „povolenky“ měli následně prodávat dalšímu subjektu. Ve skutečnosti však emisní povolenky nenakupovali v České republice, ale od zahraniční společnosti (v jiném členském státu EU) za cenu bez DPH. Tuto daň však odváděli z rozdílu mezi cenou za fiktivní nákupy v České republice a následnou prodejní cenou, nikoliv za skutečně provedený obchod. Jednalo se tedy o smyšlené transakce prováděné s úmyslem záměrně snížit daňovou povinnost.
 
Na tomto případu s policisty našeho útvaru úzce spolupracovali pracovníci daňové správy. Kriminalistům se navíc podařilo zjistit, že obě české obchodní společnosti, od kterých obvinění měli „povolenky“ nakupovat, nejsou zapsány v rejstříku obchodování s emisními povolenkami.
 
V roce 2010 tak obviněné osoby měly způsobit České republice škodu na dani z přidané hodnoty v celkové výši cca 378 milionů korun.
 
V rámci trestního řízení kriminalisté ÚOKFK SKPV zajistili nemovitosti obviněných v hodnotě 11 milionů korun, a dále z bankovních účtů cca 100 tisíc EURO a několik set tisíc korun.
 
Oba muži jsou obviněni z pokračujícího zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dle § 240 odst. 1, 3 trestního zákoníku). Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí oběma obviněným mužům trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
23. října 2012

vytisknout  e-mailem