Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Emailový fantom zadržen

Bezbřehosti internetu zneužil k šíření poplašných zpráv, strachu a možná i paniky. Teď mu za to hrozí, prozatím, pětileté vězení. 

Od září loňského roku prošetřovali kriminalisté devátého oddělení prvního policejního obvodu řadu anonymních výhrůžek. Ty neznámý pachatel směřoval vůči jednotlivým, společensky či politicky známým osobám, ale také proti celé řadě institucí. Terčem těchto jeho, mnohdy i opakovaných útoků se stali například tehdejší primátor hlavního města Prahy pan Hudeček, nebo paní ombudsmanka Šabatová, či pan senátor Škromach. Ze státních institucí pak neunikly pozornosti pisatele například Karlova univerzita, Poslanecká sněmovna, Kriminalistický ústav Praha, nebo Policejní prezídium ČR. Velice podstatné na těchto situacích bylo, že výhrůžky měly jednak značně reálný charakter, a navíc neustávaly, ba naopak.
 
Emailové útoky stejného charakteru se totiž po určité době objevily i na druhé straně republiky, konkrétně na Zlínsku. Zde opět neznámý pachatel směřoval své ataky jak vůči jednotlivcům z veřejného a politického života, tak ale také například proti středním školám. V jednom případě byl výhrůžný email důvodem k evakuaci hned čtrnácti školských zařízení, tedy stovek až tisíců osob. Dotčeno hrozbou bombového útoku bylo také divadlo ve Zlíně.
 
Rozsah a nebezpečnost emailových výhrůžek lze také ilustrovat na dvou konkrétních. Jednu totiž pisatel adresoval Českým drahám, konkrétně si vzal na paškál všechna hlavní nádraží v republice. Jelikož z tohoto emailu nebylo zřejmé, kterého nádraží se výhrůžka konkrétně týká, bylo ze strany policie nutné provést bezpečnostní opatření na všech. Stejně tak museli policisté střežit v tomto týdnu všechny budovy České televize. Anonym totiž zaslal výhrůžku do Ostravské redakce, že v některé z budov České televize bude střílet na kohokoliv, koho v těchto budovách potká. Obě tyto mimořádné situace si vyžádaly ze strany policie rozsáhlé bezpečnostní opatření, na kterém se musely podílet stovky policistů.
 
Dnes již obviněný mladík je v tuto chvíli stíhán pro celkem šestnáct výhrůžek, které učinil od zmiňovaného září 2014 do dne zadržení, tedy do třetího března letošního roku. Ano, i v den zadržení ještě odeslal výhrůžku konkrétně České televizi Ostrava, kdy tato událost, stejně jako celá řada dalších, je již médiím a veřejnosti známa. Celkově se ve zmiňovaných šestnácti případech ale tyto hrozby dotkly desítek, možná až stovek budov a objektů.
 
V prvopočátku tyto případy prošetřovaly týmy pražských a zlínských kriminalistů každý po své vlastní linii, a to především s ohledem na jejich místní příslušnost. Nicméně následně detektivové zjistili skutečnosti, které jejich prošetřování prolnuly. A od té chvíle na celém prošetřování kriminalisté z obou regionů úzce spolupracovali.
 
Nebyli ale jediní, kteří byli do prošetřování zainteresováni. S ohledem na skutečnost, že výhrůžky přicházely z emailových adres celého světa, bylo na místě požádat o spolupráci kolegy specialisty z odboru informační kriminality Policejního prezídia ČR. Ti cestou mezinárodní spolupráce jednak ověřili skutečnosti doposud zjištěné oběma týmy, a navíc vnesli do případu i celou řadu nových indicií. Ty potvrzovaly relevantnost dosavadních zjištění, a správný směr prováděného prošetřování.
 
V závěru to byli právě kriminalisté z oddělení obecné kriminalisty Územního odboru Zlín, kteří zjistili tu nejzásadnější skutečnost, tedy totožnost konkrétního podezřelého. O toto zjištění se samozřejmě podělili s kolegy z Prahy, kterým taktéž tato informace zapadala do jejich pomyslné „mozaiky“.
 
Z toho důvodu přišla na řadu, policejně řečeno realizace konkrétního podezřelého, tedy jeho zadržení. K tomu byla přizvána pražská zásahová jednotka, a to hned z několika důvodů. Jednak nebylo možné do poslední chvíle vyloučit, že pachatel není nebezpečný, a nemá doma výbušniny a střelné zbraně, ale hlavně bylo nezbytné jeho zadržení provést v co nejkratším možném čase, aby neměl téměř žádnou šanci jakkoliv znehodnotit, či dokonce zlikvidovat zásadní důkazy, jako například počítač, ze kterého emaily rozesílal. Nutno zmínit, že nedílnou součástí závěru prošetřování byli i kriminalisté z jihočeského kraje. Ti před zadržením samotným prověřovali po určitou dobu prostředí blízké podezřelému tak, aby měly všechny zúčastněné složky téměř stoprocentní jistotu oprávněnosti zákroku a jeho úspěšnosti.
 
Zásah se odehrál konkrétně třetího března v podvečer, v jedné z obcí na Českobudějovicku. Při něm „zásahovka“ a kriminalisté zadrželi čtyřiadvacetiletého mladíka, důvodně podezřelého ze shora popsaného jednání. S tím vyšetřovatel zahájil, po převozu do hlavního města úkony trestního řízení pro trestné činy šíření poplašné zprávy, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, nebezpečné vyhrožování a poškození cizích práv. Za tyto delikty hrozí obviněnému momentálně trest odnětí svobody až na pět let. Nyní ale nemůžeme vyloučit zpřísnění trestní sazby s ohledem na celkově způsobenou škodu, která je ještě stále sčítána.
 
Vyšetřovatel zároveň podal podnět k návrhu na uvalení vazby, který jak státní zástupce, tak příslušný soud akceptoval.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 6. 3. 2015

vytisknout  e-mailem