Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Elektronika za podpis

LIBERECKO – Několika úvěrových podvodů se dopustil mladý muž z Liberecka. 

Dvaadvacetiletý mladík z Liberecka uzavíral spotřební úvěry i přesto, že si byl vědom toho, že je nebude schopen splácet.

Od září do prosince roku 2016, celkem v pěti případech, navštívil několik prodejen s elektrem za účelem nákupu spotřebního zboží.
Mladý muž i přesto, že byl bez stabilního zaměstnání a bez dostatečných finančních prostředků potřebných pro úhradu splátek úvěrového kalendáře neváhal, smlouvy znovu a znovu uzavíral a závazky neplnil.

V závěru měsíce září 2016 mu na jedné z prodejen byla schválena úvěrová smlouva na nákup notebooku v hodnotě téměř 10 tisíc korun. První splátku uhradil a jinak nic.
O měsíc později uzavřel na jiné prodejně smlouvu o spotřebitelském úvěru na nákup televize v hodnotě převyšující 18 tisíc korun. Zde už však nezaplatil ani první splátku.
Zřejmě s vidinou snadného výdělku o několik málo dní později uzavřel smlouvu na nákup mobilního telefonu v ceně přes 8 tisíc korun. Opět neuhradil ani jedinou splátku z nastaveného platebního kalendáře.
Vybavit domácnost dalšími dvěma mobilními telefony trvalo mladíkovi jen necelé dva týdny od koupě prvního zařízení. Opět na prodejně s elektronikou uvedl nepravdivé údaje o zaměstnavateli a výši příjmu, a z obchodu si po podpisu smlouvy odnesl další dva mobilní telefony v hodnotě 6 tisíc korun.

Vypočítavému jednání 22letého muže však nebyl konec. Před Štědrým dnem se rozhodl pod stromeček „naježit“ i nějaké ty dárky. Sjednal revolvingový úvěr s limitem 10 tisíc korun. Na elektrické rallye autíčko, zřejmě pro nejmenší členy rodiny, vyčerpal poměrnou část úvěru a zbytek vybral v hotovosti.

Celkovou škodu, kterou společnostem poskytujícím úvěry způsobil, přesáhla 51 tisíc korun.

Poškozené společnosti ani přes urgence a výzvy k zaplacení nebyly úspěšné při vymáhání pohledávek, a proto se obrátily na policii.

Policisté mladíkovi sdělili obvinění ze spáchání přečinu úvěrový podvod, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.

 

10. 11. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem