Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dvojice chtěla převézt luxusní vozy do Srbska

Kriminalisté jim však plán zmařili a Srbové nakonec skončili ve vazební věznici. 

Detektivové z odboru hospodářské kriminality třetího policejního obvodu odhalili zkušené podvodníky, kteří přijeli do Prahy za účelem podvodného pořízení luxusních vozů, které pak chtěli převézt do Srbska. Kriminalisté disponovali informacemi, že v polovině prosince by mělo dojít k podvodnému získání tří luxusních vozidel značky Audi A5 v jednom z autosalonů na Praze 3. Policisté proto shromažďovali a prověřovali veškeré informace a indicie a 13. prosince se jim pak podařilo přímo v autosalonu zadržet dva cizince ve věku 42 a 49 let.
 
Oba muži skončili na služebně a policisté navíc v evidencích zjistili, že se jim podařilo zadržet zkušené recidivisty, kteří se takovými podvody doslova živí. Policisté měli zprvu ztíženou práci v tom, že zadržení se prokazovali padělanými doklady a vystupovali tak pod falešnou identitou. Nicméně detektivům se i přesto podařilo zjistit, že jeden z pachatelů už měl z minulosti dokonce za trestnou činnost související s automobily uložený trest vyhoštění na dobu neurčitou. Kolegové z Obvodního ředitelství navíc prověřují tyto cizince z nevrácení zapůjčených vozidel z půjčoven. Detektivové během svého pečlivého a důsledného vyšetřování zjistili, že dvojice pravidelně cestovala mezi Českou republikou, Srbskem a Bosnou a Hercegovinou, kde si s padělanými dokumenty zapůjčovala luxusní vozy a následně je prodávala. Kriminalisté samozřejmě požádali kolegy z cizinecké policie o odborné vyjádření k zajištěným cestovním pasům. Ti potvrdili, že se jedná o celkový padělek a v současné chvíli tak cizinci čelí obvinění ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, cestovní pasy totiž užívali jako veřejnou listinu.
 
Vyšetřovatel navíc dvojici obvinil ze spáchání pokusu trestného činu podvodu a maření výkonu úředního rozhodnutí, za což jim vzhledem k více než třímilionové škodě hrozí až osmileté vězení. Obvinění následně putovali do vazební věznice, kam je umístil soudce.
 
V souvislosti s tímto případem žádají kriminalisté zejména další poškozené pracovníky autosalonů nebo půjčoven vozů, aby kontaktovali bezplatnou tísňovou linku 158 a nahlásili další podvodné skutky těchto cizinců.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 7. 1. 2014

vytisknout  e-mailem