Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dvě přepadení zlatnictví

Kriminalisté pátrají po pachatelích, kteří během jedné hodiny přepadli dvě zlatnictví v Praze. 

Detektivové krajského ředitelství police hlavního města Prahy vyšetřují dva případy přepadení zlatnictví, která se odehrála v rozmezí jedné hodiny a pravděpodobně je mají na svědomí ti samí pachatelé.

První přepadení se stalo ve středu 4. listopadu v půl desáté dopoledne ve Spálené ulici. Do zlatnictví vběhli dva muži, kteří za použití tyče rozbili skleněnou vitrínu se šperky, které pak odcizili a z místa utekli. Celé přepadení trvalo pouhých deset vteřin a pachatelé si odnesli zlato a šperky v hodnotě půl milionu korun.

Druhý případ se stal ve stejný den pouhou hodinu poté v Praze 9 v ulici Jablonecká. Přepadení proběhlo podle úplně stejného scénáře a pravděpodobně ti stejní pachatelé vběhli do obchodu, rozbili vitrínu a odcizili šperky v hodnotě 350 tisíc korun. 

V této souvislosti pátráme po dvojici mužů, které zachytily kamery jak přímo při činu, tak bezprostředně před ním. Kriminalisté předpokládají, že pachatelé jsou cizinci, kteří přijeli pravděpodobně z Lotyšska nebo jiné východoevropské země několik dnů před spácháním přepadení.

V rámci prošetřování případů kriminalisté zjistili, že pachatelé přijeli na místo loupeží stříbrným vozidlem Škoda Fabia s lotyšskou registrační značkou GL-8435. Jedná se o poměrně běžné vozidlo a jediným markantem jsou pětipaprsková kola z lehkých slitin. Osádku tohoto vozidla tvořila trojice mužů, kdy jeden z nich byl ve věku okolo 50 let a druzí dva muži byli ve věku okolo 30 let. Oba tito mladší muži byli vysocí přibližně 180 cm, měli sportovní postavy a hovořili špatnou angličtinou s východoevropským přízvukem.

Detektivové pátrají po jejich totožnosti a spolupracují s kolegy z Lotyšska na jejich dopadení. Touto cestou prosíme veřejnost, zdali si někdo těchto mužů všiml, když se pohybovali po území České republiky, aby se ozval se svým svědectvím. Muži byli pravděpodobně v rozmezí od 1. do 4. listopadu ubytovaní v nějakém penzionu, hotelu nebo na ubytovně. V souvislosti s výskytem uvedeného Škoda Fabie by si někdo na ně mohl vzpomenout. Proto prosíme, aby se nám na linku 158 ozvali například pracovníci těchto ubytovacích zařízení v případě, že muže na záběrech poznávají.

Muži jsou podezřelí ze spáchání trestného činu loupež, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

por. Bc. Jan Daněk – 3. listopadu 2015

Odkazy do noveho okna

Podezřelí před činem 2

Podezřelí před činem 2 

Detailní náhled

Podezřelí před činem

Podezřelí před činem 

Detailní náhled

Podezřelí před činem 3

Podezřelí před činem 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem