Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dva zachráněné životy během devíti hodin

Policisté z oddělení hlídkové služby Prahy I úspěšně resuscitovali dva muže, kteří zkolabovali na ulici. 

Operační důstojník na lince 158 přijal osmého dubna, krátce po jedenácté hodině večerní, oznámení o kolapsu muže v Radlické ulici. Policisté při příjezdu na místo zahlédli skupinku mávajících osob, která je navedla přímo k muži, který zkolaboval. Jelikož pětapadesátiletý muž nedýchal, jeden z policistů okamžitě zahájil nepřímou srdeční masáž, zatímco jeho kolega připravoval přístroj AED k nalepení elektrod. Životní funkce se u resuscitovaného muže podařilo obnovit, avšak vzhledem k jeho kolísavému zdravotnímu stavu se musela srdeční masáž několikrát opakovat. Přivolaní záchranáři ihned zahájili další úkony spojené s obnovením základních životních funkcí, zatím co policisté pokračovali v nepřímě srdeční masáži až do jejího ukončení na pokyn lékaře, který konstatoval, že se u pacienta podařilo obnovit základní životní funkce a dýchání. Ihned poté byl převezen do nemocnice k hospitalizaci a policisté mohli pokračovat ve své hlídkové činnosti v centru metropole. 

Ke druhému případu vyjížděli jejich kolegové po vystřídání směn v brzkých ranních hodinách, kdy se poblíž autobusové zastávky Šmukýřka v Praze 5 náhle zastavil krevní oběh u jednaosmdesátiletého muže. Na místě byli první policisté pohotovostní motorizované jednotky, kteří již prováděli laickou resuscitaci a tak společně s nimi pokračovali v oživování až do příjezdu záchranné služby. 

Díky rychlému zásahu policistů se tak podařilo pomoc oběma mužům a opět se jim potvrdilo, že kladený důraz na zdravotní výcviky má kolikrát cenu života. 

por. Bc. Richard Hrdina - 26. dubna 2023

vytisknout  e-mailem