Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dva ujíždějící řidiči pod vlivem drog

Pražským policistům ujížděli během soboty dva řidiči, oba s největší pravděpodobností pod vlivem drog. 

K prvnímu pronásledování došlo v sobotu, krátce před devátou hodinou ranní. Hlídka pohotovostní motorizované jednotky si v Praze 9 všimla vozidla Škoda Superb, které dle evidence mělo propadlou technickou kontrolu. Policisté se proto rozhodli řidiče zastavit a vyřešit s ním přestupek. Muž ve vozidle však na standardní výzvu k zastavení vozidla nereagoval a naopak začal zrychlovat a hlídce ujíždět směrem na Prahu východ. Asi po desetiminutovém pronásledování, během kterého řidič několikrát nerespektoval předpisy a ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, se policistům podařilo řidiče zastavit v obci Nové Jirny.
Devětatřicetiletý muž se ještě snažil z místa utéct, což se mu ovšem nepodařilo. „Péjáci“ muže omezili na osobní svobodě a následnou lustrací v evidencích zjistili, že má vyslovenou platnou blokaci řidičského oprávnění. Řidič se choval dezorientovaně a jeho reakce byly opožděné, proto byl zasahujícími policisty vyzván k podrobení se zkoušce na přítomnost drog v těle, tu ovšem odmítl. Následnou prohlídkou bylo zjištěno, že se ve vozidle nachází nářadí, potřebné ke krádežím vozidel a také věci pocházející, s největší pravděpodobností, z trestné činnosti. V příruční taštičce pak policisté objevili injekční stříkačky a dva pytlíky s bílou krystalickou látkou. Muže si následně převzali policisté z obvodního oddělení Úvaly k provedení potřebných úkonů.
 
K dalšímu pronásledování pak došlo také v sobotu, a to krátce po páté hodině odpolední. Policisté prvního policejního obvodu si v Praze 6 všimli motorkáře, který neměl rozsvícená světla a na motocyklu neměl umístěnou registrační značku. Z toho důvodu chtěli řidiče zkontrolovat. Ten však na výzvu k zastavení vozidla také nereagoval a naopak začal velmi zběsile ujíždět. Sibiřskou ulicí se vydal směrem k ulici Roosveltova, kde v křižovatce s ulicí Terronská nezastavil na červený signál stůj. Dále se snažil policistům zmizet z dohledu, místy až rychlostí 130 km/h. V pravotočivé zatáčce u parku v ulici Roosveltova však nezvládl řízení a se svým motocyklem havaroval. Bezprostředně po nehodě, při které si způsobil jen odřeniny, jej policisté vyzvali, k podrobení se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu, ta byla negativní. Ovšem zkouška na přítomnost drog v těle už vykazovala jasně pozitivní výsledek. Řidiče proto hlídka zadržela a převezla na služebnu k provedení dalších úkonů.
 
Protiprávní jednání devětadvacetiletého muže tak s největší pravděpodobností bude řešit příslušný správní orgán.
 
por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. – 10. 8. 2014
Odkazy do noveho okna

havarovaný motocykl

havarovaný motocykl 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem