Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dva řidiči byli pod vlivem drog

BLANENSKO: Vedle prevence se policisté zaměřili i na nejčastější prohřešky řidičů. 

Poslední prázdninové dny a první dny nového školního roku bývají ve znamení silného provozu a s tím spojeným zvýšeným počtem dopravních nehod. Tradičně pak policisté připravují na tato dny speciální dopravně bezpečnostní akce. V letošní s názvem Šťastný návrat se blanenští policisté zaměřili především na nejfrekventovanější komunikaci v regionu – silnici spojující Brno se Svitavami. Vedle preventivní činnosti se zaměřili i na nejčastější nešvary českých řidičů. Během této akce bylo zkontrolováno nad dvě stovky vozidel. U dvaapadesáti kontrolovaných byl zjištěn přestupek. Většinu ze zjištěných přestupků policsté vyřešili na místě. Čtyři prohřešky šoférů bude řešit správní orgán. Dva řidiči řídili vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek a jeden řidič pod vlivem alkoholu.

Řidiči pod vlivem alkoholu či omamných a psychotropních látek jsou velice nebezpeční nejen pro sebe, ale především pro své okolí. Mají sklon k přeceňování svých sil, na druhou stranu alkohol či psychotropních látky, snižují soustředění řidiče a schopnost rychlé reakce.

Nesmí se podceňovat ani únava či spěch, který je ještě častější v období, kdy se lidé vrací z dovolených či cestují do zaměstnání. Řidič by měl být odpočatý a schopen se stoprocentně soustředit na provoz na silnici. Častou příčinou dopravních nehod právě bývá spěch při nebezpečném předjíždění nebo nedostatečné se věnovaní řízení, kdy výsledem je pak pomalejší reakce řidiče na dojíždění stojících vozidel v kolonách nebo zastavení či zpomalení vozidel jedoucích před ním. Velmi nebezpečné je i telefonování za jízdy, velkým hazardem pak psaní sms zpráv. 

nprap. Bc. Ivana Grenarová, 7. 9. 2017

vytisknout  e-mailem