Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Důvěřivá žena přišla o úspory

Bruntál - pod příslibem vztahu od poškozené vylákal podvodník 650 tisíc a jiné události 

Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování prověřují případ podvodného vylákání peněz. Pachatel sliboval přes internet poškozené ženě vztah, zaslání peněz a pod různými záminkami od ní následně vylákal 650 tisíc korun.

Poškozená ve věku kolem 50 let z Bruntálu se s pachatelem seznámila v červenci 2016 přes internetovou seznamku, kde se pachatel vydával za armádního generála, který je na misi v Afghánistánu. Následně měl poškozené sdělit, že má peníze v částce nejméně 60 milionů korun a finance jí z důvodu, že s ní chce v budoucnu žít, hodlá poslat. V průběhu září 2016 až února 2017 pod různými záminkami (úhrada nákladů na zaslání balíčků s penězi, úhrada nákladů na jeho cestu zpět do České republiky, léčba jeho těžce nemocného syna a jiné) a prostřednictvím internetové komunikace vylákal od poškozené po menších částkách celkem 650 tisíc korun.

Policisté v této souvislosti nabádají na velkou obezřetnost při komunikacích a seznamování na internetu či sociálních sítích a žádostech o finanční podporu od kohokoliv. E-mailová korespondence není v žádném případě zárukou pravosti totožnosti osoby, za kterou se pisatel vydává a velmi často je využívána právě podvodníky, kteří zneužívají osamělosti a sociálního cítění.

Věci z pronajatého bytu měla zpronevěřit

Policejní komisař SKPV obvinil 43letou ženu z přečinu zpronevěry. Je jí kladeno za vinu, že na základě nájemní smlouvy s majitelem nemovitosti užívala byt v Bruntále a to i včetně vybavení a dne 4. 12. 2016 si při stěhování měla neoprávněně přisvojit věci majitele bytu (ledničku, myčku, stůl, nádobí, rozkládací sedací soupravu, lampu) v hodnotě necelých 13 tisíc korun. Některé věci měla prodat či dát známým za pomoc při stěhování a další si měla ponechat.  Nyní jí hrozí trest odnětí svobody do výše dvou let, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Poškození vozidla

V době od 14. do 15. 6. 2017 v Bruntále na ulici K Lomu na zahradě rodinného domu prozatím neznámý pachatel poškodil zaparkované vozidlo Honda. Na čelním skle, panoramatickém okně způsobil různé praskliny a na blatníku promáčklinu. Způsobená škoda činí 45 tisíc korun. Bruntálští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Nehody

Dopravní policisté řešili v průběhu čtvrtečního dne 15. 6. 2017 čtyři nehody, při kterých utrpěly dvě osoby zranění. Způsobená škoda přesáhla jeden milion korun. Při jedné nehodě v Bruntále na ulici K. H. Máchy byl řidič pod vlivem alkoholu, narazil na parkovišti do zaparkovaného vozidla a při dechové zkoušce jsme mu naměřili hodnoty přesahující 2 promile.

Mezi obcí Zátor a Nové Heřmínovy došlo v 15:00 hodin ke střetu osobního vozidla Mazda, které řídila 72letá žena a nákladním vozidlem Iveco s návěsem. Řidička měla vlivem náhlé fyzické indispozice přejet do protisměru, kde narazila do protijedoucího nákladního vozidla. Po střetu vozidlo Mazda sjelo mimo vozovku, do příkrého srázu, kde narazilo do stromu. Při nehodě utrpěla řidička zranění, pro která byla letecky transportována do nemocnice v Ostravě. Dechové zkoušky byly u obou řidičů s negativním výsledkem. Způsobená škoda činí nejméně 500 tisíc korun.  V průběhu šetření nehody byla komunikace v obou směrech uzavřena, zprůjezdněna byla v 16:30 hodin.

V 19:11 hodin mezi obcemi Václavov u Bruntálu a Bruntál jel 41letý řidič s vozidlem Peugeot 307 jako první v koloně vozidel a když se míjel se dvěma traktory, které v protisměru sekaly silniční příkop, odlétl od nich kamínek, který přes otevřené levé přední okno vlétl do kabiny vozidla. Řidič se zalekl a začal intenzivně brzdit.  Na situaci zareagovali ostatní řidiči, včetně řidiče nákladního vozidla s návěsem, za kterým jel 19letý muž s vozidlem Peugeot Boxer, který již nedokázal zastavit a narazil přední částí vozidla do zadní části návěsu. Ve chvíli střetu v protisměru projíždělo vozidlo Mini Coper, které narazilo do několika různých částí karoserie z poškozených vozidel. Při nehodě utrpěl řidič z vozidla Peugeot Boxer těžká zranění a musel být letecky transportován do nemocnice v Ostravě. Ke zranění dalších osob nedošlo. Způsobená hmotná škoda činí nejméně 570 tisíc korun.

por. Bc. Pavla Jiroušková

komisař STP Bruntál

vytisknout  e-mailem