Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Dušičky z pohledu policejních preventistů

Pardubický Kraj - Začíná listopad, který se nese ve znamení Dušiček a vzpomínek na zesnulé. 

Policisté Krajského ředitelství policie Pardubického kraje se mimo jiné zaměřují zejména na pietní místa a jejich okolí, kde může docházet k protiprávnímu jednání. Během Dušiček je však důležité pamatovat také na bezpečnost návštěvníků a zachování klidné atmosféry na hřbitově.

Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout:

Pokud přijíždíte autem, parkujte na místech, která jsou k tomu určena. Nezapomínejte, že auto není trezor. Ani uzamčené vozidlo neochrání viditelně položenou kabelku, peněženku či mobilní telefon od krádeže.

Zloději se nezdráhají krást i na těchto pietních místech. Je důležité mít přehled o svých osobních věcech a například svou kabelku, či jiné zavazadlo mít stále pod dohledem. Krádež květin, svíček, pomníků nebo jiných památek z hrobu může být trestným činem.

Zapalování svíček: Pokud používáte svíčky, ujistěte se, že jsou umístěny na stabilním podkladu a v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů.

V případě, že se již stanete obětí trestné činnosti, doporučujeme následující postup:

Kontaktujte místní policii a nahlaste krádež. Poskytněte jim všechny dostupné informace o incidentu, včetně popisu pachatele, pokud je to možné.

Pokud jste ztratili, nebo Vám byla odcizena peněženka s hotovostí nebo bankovními kartami, okamžitě kontaktujte svou banku. Její pracovník vám pomůže zablokovat platby a provést další kroky, abyste minimalizovali riziko zneužití.

Pokud jste ztratili doklady totožnosti nebo jiné důležité osobní dokumenty, měli byste se obrátit na policii.

Krádeže osobních věcí na hřbitovech jsou nejen protizákonné, ale také nemorální a znevažují místo vzpomínání a respektu vůči zemřelým.

1. listopadu 2023
por. Bc. Radek Bendakovský
Oddělení tisku a prevence

vytisknout  e-mailem