Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Dušičky lákají zloděje

LOUNY - Buďte obezřetní, nenechávejte věci bez dozoru.  

Blíží se období Dušiček, které není bohužel jen uctěním Památky zesnulých, ale je také spojeno se zvýšeným výskytem krádeží na hřbitovech a přilehlých parkovištích. V tomto období policisté zaznamenávají nejen krádeže věcí z pietních míst či krádeže odložených kabelek, tašek a mobilních telefonů v době úpravy hrobu, ale také vykradená auta zaparkovaná u hřbitovů.

Návštěvníci hřbitovů by proto měli být zejména v tomto období ostražití a svoje věci mít neustále pod kontrolou. To platí hlavně pro osoby, většinou osamělé, které upravují hrob a svoje osobní věci si odloží stranou. Zloději si takové osoby vytipují, sledují je a v nestřeženém okamžiku jim odložené věci ukradnou. Ze samotných hrobů pak mizí nejčastěji květiny, smuteční vazba, věnce, různé svícny, ale také sošky a bohužel i urny. Jsou to věci, které se dají rychle a snadno zpeněžit. Předcházet této trestné činnosti není snadné, ale policisté se snaží toto riziko eliminovat. Provádějí zvýšenou kontrolní činnost nejen na hřbitovech, ale i přilehlých parkovištích a zároveň žádají občany, pokud si všimnou podezřelých osob, aby neváhali volat linku 158.  

Obezřetní by měli být i motoristé. Pachatelé se zaměřují i na zaparkovaná auta a sledují, zda ve vozidlech nezůstanou nějaká odložená zavazadla, cenné předměty či osobní věci. Proto by jim návštěvníci hřbitovů neměli dávat šanci a v odstavených automobilech nic nenechávat a pečlivě je zamykat.

V souvislosti s Památkou zesnulých budou policisté ve zvýšené míře dohlížet i na bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Plánují kontrolní dopravní akce zaměřené na dodržování pravidel hlavně v blízkosti hřbitovů a přilehlých parkovišť. Budou dbát na správně zaparkovaná vozidla, na dodržování předepsané rychlosti či používání zádržných systémů a bezpečnostních pásů.

Dušičky ještě nezačaly a policisté již mají nahlášený případ krádeže uren ze hřbitova v Lubenci. Neznámý pachatel odcizil z jednoho pomníčku tři hliníkové ozdobné obaly schránek s popelem zesnulých a jeden obal i se schránkou. Společně s tím zmizel i zlatý snubní prsten, který se nacházel uvnitř jednoho obalu. Další schránku s popelem neznámý pachatel otevřel a prohledal. Svým jednáním tak způsobil škodu za 5 000 Kč. Pokud bude vypátrán a dopaden, hrozí mu trestní stíhání nejen z přečinu krádeže, ale také z trestného činu hanobení lidských ostatků, za což trestní zákoník stanoví odnětí svobody až na dva roky.

nprap. Jaromíra Střelcová

Louny, 30. října 2013 

vytisknout  e-mailem