Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dublinské řízení

Jihočeský kraj - České Budějovice - Skupina cizinců požádala o azyl. (Hlasová schránka 974 222 116) 

 

Předminulé nedělní odpoledne prováděla ostraha českobudějovického nádraží kontrolu objektu. Před půl pátou spatřila skupinku sedmi osob, které se jevili jako cizozemci. Proto je vyzvala k předložení dokladů, kdy jim muž uvedl, že chce požádat o azyl. Tuto informaci předali na tísňovou linku 158, Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Operační důstojník vyslal na místo strážce zákona z oddělení hlídkové služby, kteří v německém jazyce zjistili, že se jedná o rodinu z Gruzie. Z věcné příslušnosti byly úkony dalšího prověřování předány kolegům z Odboru cizinecké policie, kteří dva dospělé muže, dvě dospělé ženy a tři děti převezli na služebnu.

Za pomocí dostupně techniky – prostřednictvím porovnání daktyloskopických otisků, byl „hlavní vyjednavač celé rodiny“ ztotožněn, kdy uváděl, že již v sousední zemi žádal o azyl. Zde však ztratil doklady, poté přicestoval s rodinou do České republiky, kde též žádal o azyl.

V rámci Dublinského řízení byla celá rodina převezena do Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé – Jezové na Mladoboleslavsku, které je specializováno na rodiny s dětmi. Následně bylo zahájeno zpětvzetí osob do prvotní země, kde již bylo azylové řízení v běhu, jako zemi příslušnou k posouzení žádostí o mezinárodní ochranu těchto osob.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

26. června 2018

vytisknout  e-mailem