Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Druhá výměna zkušeností českých a německých kriminalistických techniků

TEPLICKO - Tentokrát se zaměřili na obor genetiky a trasologie. 

     Již druhá výměna poznatků českých a německých kriminalistických techniků se uskutečnila na Územním odboru PČR Teplice a policejním revíru Freital-Dippoldiswalde. Jelikož předchozí setkání v loňském roce položilo pevný základ, na kterém se dala vybudovat i další, letošní výměnná návštěva, byl první den v režii německých kriminalistických techniků. Po přivítání vedoucím policejního revíru Freital-Dippoldiswalde, bylo pokračováno v odborné praxi kriminalistů. Zde se diskuze zaměřila po loňském celkovém seznámení s problematikou a různými odlišnostmi obou zemí v oblasti kriminalistické techniky,  hlouběji na odvětví kriminalistiky a to konkrétně dynamicky se rozvíjející obor genetiky. Především různé možnosti zajištění, kontaminace a odborné zkoumání struktur DNA, vedoucí k zjištění pachatele. Jelikož tento obor a jeho možnosti se stále zdokonalují a zpřesňují, je zde kladen důraz na maximální eliminaci možnosti kontaminace stop. Byly zde představeny nosiče a jiné možnosti zajištění genetického materiálu s co nejmenší možností kontaminace. Získali jsme poznatky, že německá policie v odvětví genetiky úzce spolupracuje  i s vysokými školami. Dále bylo kriminalistickými techniky prezentováno metalografické zkoumání identifikačních čísel rámů,  především jízdních kol, jelikož v rámci příhraničí je zvýšený počet těchto krádeží, zejména krádeží elektrokol.

Druhý den byl v režii české strany a techniků Územního odboru PČR Teplice,  na oddělení kriminalistické techniky. Zde byla ještě hlouběji probrána problematika kriminalistické genetiky.  Dále bylo během předávání zkušeností lehce zabroušeno do oblasti vloupání do bytů. Diskuze se rozvinula k problematice kriminalistické trasologie. Dále byla řešena otázka vybavení a materiální stránky kriminalistických technik obou oddělení. Zde byly vyzdviženy některé osvědčené přípravky a materiály.  V odpoledních hodinách se účastníci přesunuli na pracoviště Oddělení služební kynologie v Božtěšicích. Zde, v zánovním areálu, byla německým kolegům předvedena obsáhlá metoda pachové identifikace a možnosti využití služebních psů pro potřeby policie.  

Těšíme se na třetí výměnu zkušeností českých a německých kriminalistických techniků, která je velmi přínosná pro obě strany.

24. ledna 2024
por. Bc.Ilona Gazdošová
tisková mluvčí

               

vytisknout  e-mailem