Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Drama“ ve Zlaté kapličce

Na základě přijatého oznámení vyjížděli policisté do budovy Národního divadla. Nakonec šlo naštěstí o planý poplach. 

Přibližně ve tři čtvrtě na devět večer přijali operátoři linky tísňového volání oznámení. V tom oznamovatelka avizovala, že chce její dcera spáchat sebevraždu skokem z nejvyšší galerie divadla.

V takovýchto případech nemohou operátoři linky tísňového volání přijaté oznámení v žádném případě podcenit, a proto na místo okamžitě vyslali policisty pohotovostní motorizované jednotky, speciální pořádkové jednotky a místně příslušné policisty prvního policejního obvodu.

K Národnímu divadlu tak ve velice krátké chvíli dorazily přibližně dvě desítky mužů a žen zákona. Takovéto množství policistů bylo adekvátním počtem také proto, že v danou chvíli sledovala v hledišti právě probíhající představení Carmen bezmála tisícovka diváků.

Jednoznačně můžeme konstatovat, že se jednalo o velice nestandardní situaci. Pravdou totiž je, že se policisté nesetkávají každý den s tím, že by zakročovali v divadle, v tomto případě dokonce v Národním. Zasahující policisté také museli krom jiného respektovat fakt, že právě probíhalo představení, které by ukvapeným zákrokem doslova zničili.

Navíc si policisté museli počínat tak, aby svým postupem nezpůsobili paniku přítomných, která by při počtu osob mohla mít dokonce fatální následky.

Neopomenutelným faktem, který museli mít muži zákona také na paměti je, že je stále v České republice vyhlášen první stupeň hrozby teroristickým útokem. Policisté tak museli pracovat i s možností, že by se mohlo jednat o cílenou provokaci, nebo dokonce hrozbu jakéhokoli útoku.

Jakmile se tedy policisté dostavili do divadla, spojili se s tamním personálem, kterému ukázali fotku potenciální oběti. Pracovníci divadla potvrdili, že taková osoba je skutečně jedním z diváků sledující představení v hledišti.

K dalšímu řešení popsané situace už ale nedošlo, nabylo nutné. Na linku tísňového volání se totiž opět dovolala matka, která původně avizovala sebevražedné úmysly své dcery. Ta ale tentokrát operátorovi sdělila, že své původní oznámení odvolává, neb se s největší pravděpodobností jednalo o nedorozumění, nebo možná dokonce žert ze strany její dcery. Žena dokonce důrazně žádala operátora, aby zastavil veškerá opatření, která do té doby policisté učinili.

Popsanou situaci jsme také následně komunikovali se zástupci Národního divadla. Stejně jako my, tak i oni byli rádi, že se nakonec jednalo pouze o planý poplach.

V tomto směru nás těší, že zástupci Národního divadla poděkovali za přístup policistů, který vnímali jako jednoznačně profesionální. Zároveň také ocenili, že policisté respektovali to, že právě probíhá divadelní představení.

por. Mgr. Tomáš Hulan 2. 2. 2018

vytisknout  e-mailem