Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dotaz na závěr vyšetřování

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla:

„Žádáme o poskytnutí následujících informací podle zákona č. 106/1999 sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, a to:

- Byla v období let 2014–2024 na Obec …. (IČ …..) nebo její zaměstnance v souvislosti s výkonem zaměstnání podáno trestní oznámení nebo návrh na prošetření porušení zákona v jakékoliv formě?

- Pokud ano, jaký byl závěr vyšetřování s odůvodněním?

- Žádáme o zaslání kopií závěrů všech vyšetřování Obce ….. IČ …. nebo jejích zaměstnanců v souvislosti s výkonem zaměstnání za období let 2014–2024.“.

Povinný subjekt Vaši žádost posoudil v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (dále jen „InfZ“) a poskytuje Vám k uvedeným bodům souhrnnou odpověď.

Odpověď:

V prvé řadě je nutno konstatovat, že povinný subjekt poskytuje takové informace, které jsou určitým způsobem zaznamenané ve smyslu § 3 odst. 3 InfZ a nemá povinnost vytvářet nové informace (§ 2 odst. 4 InfZ).

Z obsahu Vaší žádosti vyplývá, že informace požadujete v rámci podání trestního oznámení nebo jiného podnětu, na jehož podkladě lze učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu. Dotazy následně spojujete s vyšetřováním, což je pojem vyplývající z trestního řádu. Rovněž je zřejmé, že tyto informace požadujete ve vztahu k obci (tedy právnické osobě) a ve vztahu k fyzickým osobám - zaměstnancům této obce, jak uvádíte „v souvislosti s výkonem zaměstnání“. Ze strany povinného subjektu byly prostřednictvím informačního systému ETŘ, který mimo jiné slouží také k dokumentování trestního řízení (včetně doručených podání), vyhledávány požadované informace.

Ve vztahu k obci … nebyly zjištěny informace týkající se vyšetřování obce jakožto právnické osoby (ve smyslu zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim).

Co se týče zaměstnanců obce …. a případného páchání trestné činnosti „v souvislosti s výkonem zaměstnání“, je tento požadavek velice obecný, resp. nedohledatelný běžnou analytickou vyhledávací činností. Povinný subjekt nemá povinnost informace ve Vámi požadované formě (zaměstnaneckého vztahu) strukturovaně zaznamenávat tak, aby tato skutečnost byla následně snadno dohledatelná. Pakliže by takový zaměstnanecký vztah byl někde zaznamenaný, jednalo by se pouze o nestrukturovanou formu, např. o sdělení v určitém konkrétním dokumentu ve spise, který by se jakkoliv týkal obce ….. Takto zaznamenanou informaci ovšem není možné vyhledat jednoduchou strukturovanou formou. Případné vyhledávání takové informace - o vyšetřování zaměstnance obce …. v rámci její působnosti za posledních 10 let - by za Vámi uvedené období vyžadovalo zcela mimořádně rozsáhlé vyhledávání, které by podléhalo zpoplatnění podle § 17 InfZ. Jinými slovy, povinný subjekt Vámi požadovanou informaci v rámci obvyklého vyhledávání nezjistil, jelikož, jak již bylo uvedeno, nemá povinnost takové informace ve snadno dohledatelné podobě uchovávat.

vytisknout  e-mailem