Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dotaz na počet dopravních kontrol zaměřených na měření rychlosti vozidel

JIHLAVSKO: Informace vyžádána podle zákona č. 106/1999 Sb.  

Dne 9. listopadu 2010 obdrželo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina žádost o poskytnutí informace podle zákona 106/1999 Sb od občana, který se dotazuje na počet dopravních kontrol zaměřených na měření rychlosti vozidel v jednotlivých obcích okresu Jihlava v roce 2009 a 2010. 
 
ODPOVĚĎ:
Na základě Vaší žádosti Vám poskytuji informace týkající se činnosti Odboru služby dopravní policie a Oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na úseku měření rychlosti vozidel.
 
Oprávnění pro měření rychlosti jízdy Policií ČR vyplývá ze znění ust. § 79a) odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, v platném znění (cit.: „Za účelem zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích je policie a obecní policie oprávněna měřit rychlost vozidel. Obecní policie tuto činnost vykonává na místech určených policií, přitom postupuje v součinnosti s policií“, konec citace).
 
Na Vámi požadované údaje, týkající se přesného počtu kontrol zaměřených na dodržování stanovené rychlosti v jednotlivých obcích okresu Jihlava nelze odpovědět, protože Policie ČR toto n e e v i d u j e  a taková povinnost pro ni ani nevyplývá z  žádných právních norem nebo interních předpisů. Obecně lze říci, že měření rychlosti vozidel se provádí na základě rozboru dopravně bezpečnostní situace v místech, kde dochází k častým dopravním nehodám v důsledku nepřiměřené rychlosti, v místech dopravních nehod s vážnými následky, v místech častého porušování právních předpisů ze strany řidičů a na základě odůvodněných požadavků místní samosprávy. V okrese Jihlava se jedná zejména o sil. č. I/38, v celé délce okresu Jihlava, dále o sil. č. II/602, sil. č. II/406 a sil. č. I/23 a to včetně obcí, kterými uvedené komunikace procházejí. Pro úplnost informace dodávám, že v roce 2010 bylo policisty Oddělení silničního dohledu zjištěno celkem 7626 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, spočívajících v překročení nejvyšší povolené rychlosti, kdy 7177 přestupků bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení a 449 přestupků bylo dle ust. § 58 odst. 3 písm. a) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, v platném znění, oznámeno správnímu orgánu.
 
Oddělení silničního dohledu, jakožto útvar přímo řízený Odborem služby dopravní policie KŘP kraje Vysočina, vznikl 1.1.2010, jako součást nového Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Na Váš dotaz ohledně činnosti těchto útvarů v roce 2009 tedy nelze odpovědět, protože v té době neexistovaly.

vytisknout  e-mailem