Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dosud neznámá žena zneužila cizí platební kartu

BENEŠOVSKO – Z té se jí následně díky přiloženému PINu podařilo vybrat celkem 30 tisíc korun. Po pachatelce nyní policie pátrá. 

Jako poškozený figuruje v tomto případu manželský pár z Benešovska. Muž a žena používali kartu společně a vybírali z ní jen občas. Teprve když jim počátkem ledna tohoto roku přišel výpis z banky, přišli na to, že jim z účtu zmizelo celkem třicet tisíc korun. Dotazem na peněžní ústav zjistili, že někdo cizí uskutečnil dva neoprávněné výběry na dvou různých místech. Bohužel byl úspěšný, protože s kartou měl k dispozici i PIN. Ze záběrů z bezpečnostních kamer umístěných u jednoho z bankomatů je patrné, že platební kartu nejméně v jednom případě zneužila dosud neznámá žena. První transakce byla provedena v úterý 14. listopadu loňského roku krátce po poledni u bankomatu ve Štěchovicích, druhá pak o den později krátce po půlnoci v Pardubicích. Jak podezřelá ke kartě přišla, není dosud jasné. Manželé připouštějí, že ji mohli omylem vyhodit společně s odpadky.

Případem se v současné době zabývají policisté obvodního oddělení Benešov, kteří po neznámé ženě intenzivně pátrají. Je totiž podezřelá ze spáchání trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což by mohla strávit až dva roky za mřížemi. Obracejí se proto na širokou veřejnost se žádostí o pomoc a spolupráci. Jakékoliv poznatky, které by mohly vést k odhalení identity této neznámé ženy, přivítají nejlépe na lince tísňového volání 158.

Tento případ je zářným příkladem toho, jak se dá jednoduše zneužít cizí platební karta. Pokud ji někdo ukradne, nemusí se mu ještě nutně podařit vybrat z ní peníze. Pokud má ale k dispozici přiložený PIN, je úspěšnost téměř stoprocentně zaručena. Proto bychom při manipulaci s platební kartou měli být maximálně obezřetní a zachovávat jednoduchá pravidla. PIN nikdy nikomu nesdělujeme, nemáme jej nikdy přiložený přímo u karty, spíše někde bokem. Při výběru z bankomatu zakrýváme dlaní klávesnici tak, aby nikdo nemohl PIN odpozorovat nebo jinak zkopírovat. V případě krádeže platební kartu okamžitě zablokujeme, abychom tak zabránili jejímu dalšímu zneužití.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
22. února 2018

Odkazy do noveho okna

Podezřelá žena

Podezřelá žena 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem